Izvor: B92 | Četvrtak, 06.03.2008.| 14:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Delta" i "Zekstra" ponudile 3 mil EUR za banjalučku "Bosku"

(Foto: b)

"Delta" i "Zekstra" ponudile su za kupovinu većinskog državnog kapitala banjalučke Robne kuće "Boska" 3 mil EUR.

Srpske kompanije su u zajedničkoj ponudi za učešće u privatizaciji najveće robne kuće u Banjaluci, izrazile nameru da, osim cene, u modernizaciju "Boske" investiraju 3 mil EUR, ali ne isključuju i veća ulaganja.

Ta ponuda je praktično označila promenu prošlogodišnjeg stava "Delte" da neće ulaziti u proces privatizacije banjalučke robne kuće dok se u njoj ne reše sporni imovinsko-pravni odnosi.

Ključnu prepreku za ulazak u proces privatizacije "Boske" u protekle dve godine predstavljalo je saznanje da je bivše rukovodstvo preduzeća prodalo 15 poslovnih prostora na najatraktivnijim lokacijama u prizemlju objekta.

Milka Forcan, potpredsednik "Delta Holdinga", prošle godine je izjavila da bi u slučaju kupovine "Boske" srušili postojeći objekat i na tom mestu napravili novo moderno zdanje.

Ta robna kuća je 2004. i 2005. dva puta bezuspešno nuđena na prodaju. Na zadnjem tenderu, Vlada Republike Srpske je odbacila ponudu švajcarskog ogranka kompanije "Zepter" vrednu tri miliona konvertibilnih maraka (1,53 mil EUR).

"Boska", jedan od simbola Banjaluke, ima nekoliko spratova ukupne površine oko 16.000 m2. Firma se trenutno nalazi u fazi finansijskog restrukturiranja nakon velike krize u koju je zapala prethodnih godina.

Direktor "Boske" Ljubomir Dakić najavio je da već 10. marta "Esprit" počinje s renoviranjem prostora u toj robnoj kući u kojima će prodavati svoju robu, dodajući da rukovodstvo pregovora o ulasku još nekoliko modnih kuća, među kojima je italijanski "Navigare".

Preduzeće je poslovnu 2006. godinu završilo sa gubitkom od 2,75 miliona KM, a prvo polugodište 2007. godine s minusom od 1,12 miliona KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.