Izvor: Novosti | Utorak, 27.09.2016.| 10:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nepotpuna dokumentacija i dalje stopira gradnju - I kad nedostaje samo jedan papir mora ponovo da se traži dozvola

(Foto: Suzana Obradović)
Uvođenje "elektronske birokratije" prilikom izdavanja građevinskih dozvola nije rešilo probleme građana i investitora jer je najčešći razlog za odbijanje zahteva za izavanje dozvole za gradnju nepotpuna dokumentacija, pišu današnje Večernje novosti.

Zakon o planiranju i izgradnji predviđa izdavanje dozvola za gradnju najviše za 30 dana, a za investiciono održavanje objekta procedura u proseku traje šest radnih dana.

Kako pišu Novosti, Sekretarijat za urbanizam u Novom Sadu je od početka godine dobio 246 zahteva za izdavanje građevinske dozvole, a do sada su, prema rečima vršioca dužnosti načelnika Dejana Mihajlovića, izdate 72 dozvole. Preostalih 174 dobili su negativan odgovor uglavnom, zbog formalnih nedostataka.

Direktor građevinske kompanije Erker inženjering Arsenije Pejić je rekao da je za takvu situaciju odgovorna primena novih propisa. - Rok za izdavanje građevinske dozvole je sada šest dana i to je brzo, ali pozitivno se rešavaju samo oni zahtevi sa potpunom dokumentacijom - rekao je Pejić.

Kako je istakao, svaki zahtev kojem nedostaje jedan papir se vraća i kada se dopuni ponovo se traži dozvola.

Navodi se da su u Ministarstvu građevinarstva svesni tih problema ali napominju da se rešenje o građevinskoj dozvoli sada ne čeka duže od nedelju dana dok se pre tri godine čekalo skoro devet meseci. To ministarstvo je objavilo da je tokom jula izdata 1.301 građevinska dozvola što je u odnosu na 2015. godinu više za 16%.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.