NavMenu

Urbanistički projekat za rekonstrukciju dela "Skadarlije" - na mestu pivare hotel i restorani

Izvor: Blic Sreda, 20.02.2008. 12:03
Komentari
Podeli

Godinu i po dana nakon što je italijanska firma "Star immobilliare" kupila kompleks pivare "BIP" na Skadarliji za 10 mil EUR, završen je urbanistički projekat rekonstrukcije postojećih objekata pod zaštitom države i izgradnje novog tržnog centra u Cetinjskoj 15.

Radovi treba da počnu u septembru ove godine i da budu završeni do kraja 2010. Vrednost investicije je 100 mil EUR.

Na placu od 1,5 hektara, u srcu boemskog dela grada, trenutno se nalaze zapušteni i ispražnjeni objekti predratne pivare "Bajloni" ili posleratnog "BIP". Pod zaštitom države su nekadašnji tržni centar na dnu Skadarske ulice i restoran "Stara Skadarlija" u Dušanovoj.

U unutrašnjosti bloka nalaze se industrijska kula, kotlarnica i dimnjak koje autori idejnog projekta žele da sačuvaju i aktiviraju. Postojećih objekata ima ukupno 15.000 m2.

- U saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, ove objekte planiramo da rekonstruišemo, a biće im promenjena i namena. Kula u dubini kompleksa postaće restoran, a tržni centar će u prizemlju i na spratu da bude prostor namenjen kafićima, dok će na gornjim spratovima biti smešten "Rezidens" hotel - objašnjava arhitekta Branka Tmušić Stojanović, jedna od dvoje glavnih nosilaca idejnog projekata rekonstrukcije kompleksa na Skadarliji.

Autorski tim Arhitektonskog fakulteta, na čelu sa profesorom Branislavom Stojanovićem, predvideo je da se plac omeđen ulicama Cetinjskom, Zetskom, Skadarskom i Dušanovom dijagonalno preseče peščanom stazom.

- Šetačka zona Skadarske ulice neprirodno je prekinuta na dnu, u Dušanovoj ulici. Ako želimo dalje da šetamo, moramo da se okrenemo i krenemo unazad. Unutar ovog kompleksa mi smo naišli na protivpožarni put širine 3,5 metara koji će biti aktiviran kao pešačka staza omeđena sadržajima ugostiteljstva i kulture - kaže profesor Stojanović.

Izgradnja novog tržnog centra, bruto površine 35.000 m2, najvećim delom naslanja se na Cetinjsku ulicu, i prati visinu susednih zgrada, do četiri sprata sa krovnim baštama.

- Između najviše i najniže tačke placa razlika je u 17 m nadmorske visine. To nam omogućuje da čak tri sprata tržnog centra, poput fioka, "gurnemo" ispod zemlje - objašnjva profesor Stojanović, dodajući da će problem parkiranja biti rešen sa četiri nivoa podzemnih garaža, sa ukupno blizu 1.000 parking mesta.

Šta uraditi sa "niskom" kafanom "Stara Skadarlija" bio je problem koji je najviše mučio arhitekte ovog i inače veoma zahtevnog zadatka - spajanja modernog i tradicionalnog u arhitrekturi grada.

- Kafanu "Stara Skadarlija" implementirali smo u jednu staklenu kocku, koja će biti adekvatno osvetljena. Posegli smo za ovakvim rešenjem da bi naglasili ovu tačku koja je nedovoljno istaknuta, a važno je da se pokaže da upravo na tom mestu počinje čuvena Skadarlija - kaže Branka Tmušić Stojanović.

Na delu placa ispod zemlje nalaze se lagumi.

- Oni su negde visine i do pet metara. Služili su kao mesta za odlaganje bačvi piva. Otvorićemo ih sa tri strane, iz Cetinjske, Skadarske i Dušanove. Lagumi će biti dostupni javnosti i u njima će verovatno biti suvenirnice ili druge radnje sličnog sadržaja - kaže profesor Stojanović.

Na placu pivare nalaze se dva izvora, jedan izvor termalne vode i drugi, pijaće vode.

- Oba izvora će biti sanirana i zaštićena. Nema govora o tome da će biti zatrpani ili zapušteni. Naprotiv, investitor će odlučiti na koji način će ove prirodne izvore iskoristiti - konstatuje arhitekta Branka Tmušić Stojanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.