NavMenu

Luksuzni stanovi prvi se prodaju - Prosečna cena kvadrata u elitnim zonama ide i do 3.500 EUR

Izvor: Novosti Utorak, 20.09.2016. 09:00
Komentari
Podeli
(Foto: Bildagentur Zoonar GmbH/shutterstock.com)
Luksuzni kvadrati na dobrim lokacijama i tri puta su skuplji od standardnih cena u prestonici, pa dosežu i iznad 3.500 EUR i što je najzanimljivije prvi nađu kupce. Oni koji imaju novca i dalje ne žale para za ulaganje u nekretnine.

Kupci ovih stanova su uglavnom sportisti, estradne zvezde, direktori kompanija i lekari. Traže stanove u zgradama manje spratnosti sa najmodernijom kvalitetnom opremom, lepim terasama i bar dve garaže. U jednom kompleksu koji je još u izgradnji, u širem centru prestonice već su prodati svi stanovi, po ceni od 2.500 EUR.

Kaća Lazarević, direktorka agencije Kaća Lazarević nekretnine kaže da su najskuplji stanovi sagrađeni u samom centru Beograda, a najskuplje lokacije su na Starom gradu na potezu od Narodnog pozorišta do Kalemegdana, na Vračaru, naročito oko Hrama, kao i deo Dedinja oko Belog dvora. Na ceni su i elitni deo Senjaka, a nedavno i novosagrađeni Blok A na Novom Beogradu pored Delta City-ja.

I dok su ranije cene prelazile 4.000 EUR po kvadratu, danas luksuzne nekretnine mogu da se pazare i za 2.500 EUR po kvadratnom metru.

- Tržište nekretnina je posle godišnjih odmora "oživelo", a ponuda je bolja nego što je bila do sada. Naravno da ima kupaca luksuznih i skupih stanova, ali su njihovi zahtevi vrlo određeni. Žele za veću sumu novca da kupe stan koji je po strukturi vrlo funkcionalan, odlično i kvalitetno opremljen i da ima bar dve garaže. Luksuzne nekretnine sada kupuju klijenti iz različitih društvenih sredina, od malih preduzetnika do sportista, estradnih zvezda, kao i lekari i vlasnici velikih firmi koje posluju u našoj zemlji. Najskuplji kvadrati se kreću oko 3.500, mada je moguće u ponudi pronaći i stanove sa većim cenama po kvadratu, ali u posebno sagrađenim objektima, takozvanim "pametnim kućama" - kaže Lazarević.

A jedna takva sagrađena je na uglu Vojislava Ilića i Stanislava Sremčevića u Beogradu. Budući stanari moći će preko telefona da upravljaju gotovo svim uređajima u stanu, a zanimljivo je da je na krovu postavljena i meteorološka stanica.

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
- Ona meri brzinu vetra i ukoliko je jači od 15 metara u sekundi, a vlasnik je zaboravio da zatvori prozor, to će uraditi umesto njega - objašnjava Miroslav Ćeranić, koji je investitor projekta Xenon.
- Zgrada je jako komplikovana, u građevinskom i tehnološko-tehničkom pogledu, zbog specifičnog grejanja i hlađenja kroz zidove i podove, kao i KNX instalacija koje omogućavaju daljinsko upravljanje svim sistemima "pametne zgrade". Razvukli smo čak šest kilometara cevi po podovima i zidovima.

Ćeranić kaže da je cena kvadrata od 2.500 EUR, a do sada je prodato više od polovine stanova. Ovaj objekat pravi je izbor za one koji vole luksuz, a i mogu da ga plate. Jer, u njemu se nalazi i hotel, a stanari će uz doplatu moći da koriste bazen, usluge, velnesa, pranja veša, održavanja stana.

Osim što imaju posebne prohteve u vezi sa izborom lokacije i detaljima oko uređenja stana, budući vlasnici luksuznih nekretnina raspituju se i za komšije.
- Kupci žele da znaju i ko sve živi u zgradi - kažu u agenciji za nekretnine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.