Izvor: eKapija | Četvrtak, 01.09.2016.| 14:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dalja urbanizacija Zlatibora - Na Torniku planirana izgradnja novih ski staza, sportsko-rekreativnog centra, ugostiteljskih objekata...

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Iako se čini da je Zlatibor već prenatrpan i da ima malo slobodnih lokacija za gradnju, ova popularna planina osim centra ima još mnogo toga da ponudi. Kako bi se definisali kapaciteti skijališta Tornik, Opština Čajetina pripremila je urbanističku dokumentaciju kojom je predviđena gradnja novih sportskih, rekreativnih i ugostiteljskih objekata.

Srđan Vujičić, direktor sektora za nekretnine u kompaniji Coreside, kaže za eKapiju da Zlatibor sa svojom nadmorskom visinom predstavlja idealnu destinaciju za turiste orjentisane ka vazdušnim banjama.

- Iako na prvi pogled gusto naseljen oko jezera, Zlatibor ima nekoliko područja u kojima bi dodatno mogao da se razvija turizam - objašnjava Vujičić.

Većoj atraktivnosti ove planine svakako će doprineti gondola čija je izlazna stanica stanica baš na Torniku. Nacrtom plana detaljne regulacije, koji je na ranom javnom uvidu, Tornik će se dalje razvijati kao skijaški centar uz dodatne sadržaje.

Planirana je rekonstrukcija postojećeg ski lifta ili izgradnja žičare, zatim uređenje postojećeg dolaznog puta, kako bi se naročito u zimskom periodu obezbedilo nesmetano odvijanje putničkog i autobuskog saobraćaja. Na tom potezu biće izgrađeno stajalište za autobuse sa 6 parking mesta, kao i parkinzi za putničke automobile na više lokacija sa ukupno 218 parking mesta.

Na prostoru izlazne stanice buduće gondole na vrhu Tornika planirana je panoramska pešačka staza kojom bi posetioci mogli da se spuste, ne prelazeći preko postojećih i planiranih ski staza do podnožja ski centra i komercijalno ugostiteljskih sadržaja.

Kada je u pitanju gradnja, namene i sadržaji koje planirani na ovom prostoru su: multifunkcionalni objekat ugostiteljsko – komercijalnog karaktera, više rekreativnih terena. Mogu se planirati i objekti pratećih delatnosti, uslužni i zabavni sadržaji povezani sa zabavnim parkom, objekat zatvorenog bazena, poslovne delatnosti i slično. Sve mora biti povezano uređenim zelenilom i prostorom za odmor i rekreaciju (staze, igrališta...).

Zatim, pored poslovno-turističkih sadržaja i delatnosti na ovom području, mogu se graditi i kafić, restoran, šank-barovi, odmorišta, prostorije za opremu, ambulanta... Planirana je izgradnja etno pijace sa više manjih objekata sa uslužnim sadržajima. Tu će moći da se organizuju sajamske izložbe (na primer cveća ili meda), skupovi građana – vašari, priredbe zabavnog tipa.

Novi sadržaji neće uticati na cene nekretnina

Svaki novi sadržaj koji upotpunjuje turističku ponudu, prema rečima sagovornika eKapije, pozitivno će se odraziti na vlasnike nepokretnosti na Zlatiboru.

- Svi vlasnici u reklamiranju svojih projekata koriste i blizinu značajnijih objekata koji poboljšavaju turističku ponudu - ski staza, blizina jezera - kaže Vujičić.

Na pitanje da li će novi sadržaji uticati na cene nekretnina na Zlatiboru, Srđan Vujičić nam je objasnio da
cene nepokretnosti na Zlatiboru poprilično variraju, ali pre svega zavise od specifičnosti same nepokretnosti - da li je to kuća, bungalov, stan itd.

- Mišljenja smo da se izgradnjom predviđenog neće menjati postojeći nivo cena, eventualno je moguć mali porast za nepokretnosti u neposrednoj blizini, ali će svakako projekat povećati interesovanje za Zlatibor kao destinaciju.

Tornik

Tornik je sportski, skijaški centar na 230 km od Beograda, 40 km od Užica i 9km od turističkog centra Zlatibor. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1110m do 1490m, na severnim padinama Torničkog grebena i spušta se ka površini Crnog Rzava.

U okviru ski centra Tornik izgrađene su šestosedna žičara (Tornik), dva ski lifta, tipa "sidro" (Bandera i Krnevo plandište), prateće ski staze, sistem veštačkog osnežavanja i drugi prateći objekti u funkciji ski centra. Ostvaren je kapacitet oko 1. 000 jednovremenih skijaša, odnosno oko 5000 skijaša na sat, osposobljeno je i protiveroziono uređeno više ski staza, ukupne površine oko 20ha i skijalište zauzima teritoriju od oko 100ha.

Prostornim planom opštine Čajetina je utvrđeno da je na ovom prostoru moguće postaviti 11 žičara sa odgovarajućim ski stazama. U toku je izrada projektne dokumentacije za proširenje ski centra prema lokaciji Stankova ravan. Ovo proširenje se predviđa u više faza, tako da se u prvoj fazi realizuju nove ski staze uz postojeći ski lift "Bandera", a u drugoj fazi je planirana izgradnja najmanje jedne nove žičare ili ski lifta, čime bi se povećao kapacitet prevoza i realizacija neposrednog povezivanja Stankove ravni sa podnožjem, odnosno zonom prihvata skijaša.

M.K.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.