Izvor: Blic | Sreda, 10.08.2016.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Železnice Srbije rasprodaju hotele - Kupce traže hoteli u Beogradu, Vrnjačkoj i Vranjskoj Banji

(Foto: Andrey Burmakin/shutterstock.com)
U pokušaju da vrate nagomilane dugove, Železnice Srbije primorane su da prodaju hotele. Na doboš će najverovatnije otići hoteli železničara u Vrnjačkoj i Vranjskoj Banji, ali i hotel Beograd u Beogradu, koji je bio predmet potraživanja starih vlasnika u procesu restitucije, međutim, država je tu transakciju zaustavila 2013. godine.

Ovakav potez je nametnuo MMF, koji traži da železničari svoje stare dugove, koji se procenjuju na blizu 300 mil EUR, moraju da namire iz sopstvene kase. Pošto je ona prazna, prinuđeni su da rasprodaju imovinu koja nije u direktnoj funkciji obavljanja saobraćaja.

- Ti hoteli su nakon deobnog bilansa pripali Infrastrukturi Srbije, preduzeću u okviru Železnica, koje nema novca za njihovo održavanje i renoviranje, jer neki od njih, poput Hotela Beograd, zahtevaju obimne radove. Zato je načelno dogovoreno da se i ovi objekti prodaju. Pored njih, prodaće se i druga imovina, poput restorana, stanova, zemljišta, vozova, lokomotiva, sve ono za šta je nedavno utvrđeno da nije evidentirano, a procenjeno je da vredi oko 100 miliona evra - objašnjava sagovornik Blica.

Kako kaže, pošto je to nedovoljno da se namire dugovi, i hoteli će najverovatnije morati na doboš. Oni su na atraktivnim lokacijama, a objekti u Vrnjačkoj i Vranjskoj Banji su pored samih izvorišta lekovitih voda, pa se očekuje da će biti kupaca.

- Ova ideja nije nova, međutim, do sada nije postojala politička volja za ovakvu odluku. Međutim, pošto je prihvaćena odluka MMF da stare dugove ne može da vraća država, već Železnice, nađen je jedan od načina da se oni podmire. Pored toga, u trenutku kada mora da se zatvori blizu 800 kilometara pruga koje nisu rentabilne, iluzorno je da se zadržavaju hoteli i restorani - kaže on.

Iz Infrastrukture Srbije, koja sada gazduje hotelima Železnica, indirektno je potvrđeno da je prodaja imovine jedan od načina da se podmire stari dugovi.

- Infrastruktura nema novac za ulaganje u objekte koji nisu u funkciji saobraćaja, uključujući i ugostiteljske i hotelske komplekse. Konačnu odluku o sudbini i hotela i druge imovine doneće nova vlada - kaže direktor Infrastrukture Dušan Garibović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.