Izvor: Blic | Nedelja, 27.01.2008.| 13:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šta će to MPC izgraditi na lokaciji "Tri lista duvana" - 50 mil EUR

Na mestu čuvene kafane „Tri lista duvana“, gde su se nekada oko čašice skupljali beogradski boemi, uskoro će nići 17.000 kvadrata poslovnog prostora okovanih u zatamnjeno staklo. Iza ove ogromne investicije „teške“ oko 50 miliona evra stoji firma „MPC propertis“, odeljak kompanije „MPC holding“, koja je u vlasništvu biznismena Petra Matića.

U „MPC propertisu“ sa nam rekli da se kompleks gradi za „jednog kupca“, čije ime nisu otkrili. Inače, donedavno se na ovom mestu, na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Ulice kneza Miloša, nalazila se javna garaža. I novi poslovni kompleks će sadržati podzemnu garažu na dva nivoa, koja će se prostirati na 2.000 kvadratnih metara.

- Zgrada bi trebalo da ima i više od 8.000 kvadrata luksuznog poslovnog prostora, dok će oko 6.000 kvadrata biti iskorišćeno za prvoklasni kancelarijski prostor. U prizemlju će se nalaziti i 20 lokala za izdavanje. Ostavljena je i mogućnost da se kancelarije pregrađuju i modifikuju prema potrebama korisnika. Ova zgrada je jedini veći poslovni objekat koji se gradi u bližoj okolini tog dela grada - kaže Slavica Cicvarić, PR „MPC propertisa“.

Projekat zgrade je radio atelje „Ličina“, radovi već uveliko traju, a završetak se očekuje krajem ove godine. Dozvole za izgradnju ovog poslovnog objekta pribavljene su još 2004. godine, kažu u „MPC propertisu“.

- Dozvolu je izdao Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda još u aprilu 2004. godine. Nije bilo nikakvih problema sa dobijanjem dozvole - kaže Cicvarićeva.
Da podsetimo, planovi za izgradnju ovog objekta su se razvijali i menjali mnogo puta od 2005. godine. Iako je početno zamišljeno da na tom mestu bude luksuzni hotel sa četiri zvezdice, krajnje rešenje je izmenilo namenu objekta u poslovni prostor. Sa promenom funkcije ovog objekta, došlo je i do promene investitora. Prvobitni investitor je bila „Hipo-Alpe-Adria grupa“, ali je ceo posao preuzela srpska kompanija „MPC“ koja odnedavno za suvlasnika ima čuvenu američku investicionu kuću „Meril Linč“.

Inače, u sklopu „MPC holdinga“ posluje četiri firme. Jedna od njih je „MPC propertis“ koja i stoji iza gradnje poslovnog kompleksa u samom centru grada i koja se bavi investicijama i nekretninama u regionu jugoistočne Evrope. Sledeća na listi firmi kojima gazduje Petar Matić jeste „MPC holding entriks“, koja je distributer četiri svetski poznata brenda (Reebok, Arena, Colmar i Brunotti) i u čijem vlasništvu se nalaze sportske prodavnice „Refleks“. Distribucijom modnih brendova bavi se i Matićeva firma „MPC holding iksel“, koja je na tržišta jugoistočne Evrope uvela brendove Mango, Springfield, Cortefiel i Pedro del Hierro. S druge strane, „MPC holding merkata“ bavi se distribucijom cigareta i obezbeđuje prisustvo svih značajnih proizvođača cigareta na domaćem tržištu, kao i distribucijom SIM kartica i robe široke potrošnje.

MPC ima gradilišta širom Beograda
Najveći projekat „MPC propertisa“ je izgradnja prvog regionalnog šoping centra „Ušće“, čije je otvaranje planirano za septembar ove godine. Po završetku ovog projekta počeće i izgradnja „kule bliznakinje“ PC Ušće.
- Planira se i izgradnja nekoliko šoping centara „neighborhood“ tipa, od kojih će prvi biti „Imocentar“ Cerak. Gradićemo i poslovni obejkat B-klase, u neposrednoj blizini Sava centra, kao i logističko-distributivni centar u industrijskoj zoni na ulazu u Beograd - kaže Slavica Cicvarić, PR „MPC propertisa“.

napomena : tekst je u potpunosti preuzet iz lista

od 27.01.2008

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.