NavMenu

Centar Beograda oslobađa se za pešake i bicikliste - Autobusi ubuduće na četiri nove okretnice (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.07.2016. 11:10
Komentari
Podeli
(Foto: beograd.rs)
Grad Beograd ima nameru da rastereti centar terminirajućeg saobraćaja i uspostavi novu hijerarhiju, predajući praktično centar grada pešacima i biciklistima, rekao je gradski arhitekta Milutin Folić.

– U okviru gradske strategije i cilja da rasteretimo centar grada viška saobraćaja i infrastrukture, još prošle godine smo napravili analizu saobraćajnih linija. Taj posao je uradio Saobraćajni fakultet, a u okviru strategije predviđena su četiri nova terminusa, kojima će se Trg republike potpuno rasteretiti od terminirajućeg saobraćaja, ali takođe i Studentski trg i delimično Zeleni venac – istakao je Folić.

Dodao da će linije JGP-a prolaziti kroz centar grada, ali neće terminirati. Takođe, istakao je da promena saobraćajne hijerarhije podrazumeva da će na prvom mestu biti pešaci i biciklisti, a tek onda slede linije gradskog prevoza, dok su na poslednjem mestu privatni automobili.

– Terminus u Bloku 20 je jedan od četiri koji će biti završen do kraja septembra, dok će drugi biti uz Brankov most, treći u Bloku 42, a četvrti u Dunavskoj, gde je već izabran izvođač radova, a projekti i rešavanje imovinsko-pravnih pitanja su pri kraju. Nadamo se da ćemo do kraja ove godine početi da gradimo sva četiri terminusa, a neke i završiti. Zeleni venac ostaje terminus, ali će biti prilično rasterećen i mnogo veći prostor će biti predat pešacima – dodao je gradski arhitekta.

Folić je saopštio da je u okviru plana za tekuću godinu i konkurs za uspostavljanje sistema javnih bicikala, koji će biti raspisan preko Sekretarijata za saobraćaj, kao i da bi taj sistem mogao da počne sa radom narednog proleća., prenosi Beoinfo

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović precizirao je da je vrednost radova na ovom terminusu u Bloku 20 oko 30 miliona dinara.

– Po sadašnjem planu odavde će saobraćati tri linije – 27, 27e i 96, dok će na budućem terminusu u Dunavskoj ulici terminirati linije 35, 43, 32, 32e i 43. Naša namera je bila da potpuno rasteretimo centar grada i sagledavajući način kako to da izvedemo, odabrali smo ove lokacije u saradnji sa drugim institucijama, pre svega Direkcijom za javni prevoz i Direkcijom za građevinsko zemljište – rekao je Rafailović.
FOTO GALERIJA:


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.