NavMenu

Jagma investitora za parcelama oko gondole - Ar zemljišta na Zlatiboru prodat za 23.600 EUR

Izvor: Blic Ponedeljak, 18.07.2016. 08:35
Komentari
Podeli
Zlatibor (Foto: Aleksandar Parezanović)Zlatibor
Posle najave gradnje panoramske gondole, na Zlatibor su stigli i džakovi para - domaćih i stranih investitora. Cena zemljišta, naročito u ataru sela Ribnica podno Tornika, gde će se nalaziti međustanica gondole, proteklih nedelja drastično je porasla.

Jedna beogradska firma koja bi da gradi komercijalne sadržaje nedavno je od opštine Čajetina, u zoni druge kategorije na padini Obudojevica, kupila plac ispod početne stanice gondole. Parcela od 73 ara prodata je za 211.700.000 dinara, odnosno za 23.600 EUR po aru!

- Velika je tražnja za apartmanima u podnožju Obudojevice. Nikola Peković je kupio lokaciju autobuske stanice sa namerom da gradi poslovni centar. Hoteli u neposrednoj blizini početne stanice povećavaju i unapređuju kapacitete. Namera investitora je jasna - gondola će višestruko otplatiti uloženo - kaže direktorka JP Gold gondola Zlatibor Bojana Božanić.

Namera Čajetine je da u podnožju Tornika razvija "Novi Zlatibor" ili "Zlatni grad", gde su urbanističkim aktima planirani luksuzni hoteli i sportski objekti. Radi se master plan za taj prostor čija kičma će biti međustanica gondole uz jezero Ribnica i istoimeno selo.

- Za ar placa tu su nudili od 500 do 1.000 EUR. A nedavno, kad je postalo jasno da je gondola izvesna, moj brat je prodao zemlju za 4.000 EUR po aru - priča Rajko Ljubojević iz Ribnice.

Veli, sve je više domaćih i stranih biznismena koji zalaze u te krajeve i raspituju se o uslovima kupovine placeva.

- Pre neki dan barem 50 automobila sa raznim registarskim tablicama prošlo je selom. Bili su i neki Rusi koji bi da grade "rusko selo". Hteli su da kupe čitav hektar u komadu, ali nisu uspeli jer pojedine komšije neće da prodaju zemlju. Pronelo se da su Rusi nudili i 5.000 EUR za ar - dodaje Rajko.

Miloš Bakić ima 17 ari na prodaju. Nema dana da mu neko ne ponudi novac za zemlju, 4-4.500 EUR, ali on još tvrdi pazar. - Cena će tek rasti kad gondola krene. Pamtim 2007. i 2008, kad je počela sa radom žičara na Torniku i kad su cene placeva naglo skočile - priča Miloš.

U Čajetini kažu da je sve više onih koji se interesuju o uslovima gradnje u Ribnici.

Hotel sa pet zvezdica i klinika?

- Investitor koji ima biznis u Austriji dostavio je idejno rešenje hotela sa pet zvezdica u planinskom stilu. Jedna ruska klinika bi da ulaže u zdravstveni turizam, konkretno u lečenje onkoloških bolesti. Raspitivali su se o klimi, uslovima gradnje, infrastrukturi - priča Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.