Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 14.01.2008.| 14:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Cepter dao najbolju ponudu za IMT - na treći tender se javila još dva konzorcijuma

Najbolju ponudu za kupovinu beogradske Industrije mašina i traktora dao je konzoricujum u kojem je i biznismen Filip Cepter (Filip Zepter).

Taj konzorcijum, koji čine Cepterova firma "Home art&sells" i SIP iz Slovenije, za 94,5% kapitala IMT-a ponudio je 121,1 mil EUR, kao i investicioni program od 10,2 mil EUR.

Osim ove ponude, u Agenciji za privatizaciju su otvorene još dve ponude dostavljene na tenderu za prodaju IMT-a, koji je objavljen 16. jula prošle godine. Konzorcijum "Neverfield limited" je ponudio cenu od 109,3 mil EUR i ulaganja od 13 miliona dinara. Jedan od potpisnika te ponude je bivši ministar energetike Srbije Goran Novaković.

Treći konzorcijum "Agri Investments" je ponudio cenu od 76 mil EUR, ali nije spreman da odmah ponudi i investicioni program. Firme koje čine taj konzorcijum, beogradski MPC i "Adriano Corsi" iz Italije, navele su u ponudi da će plan investicija napraviti tek kad detaljno analiziraju stanje u IMT-u.

Predsednik tenderske komisije Nebojša Ćirić je rekao da je zadovoljan pristiglim ponudama za IMT i da su realne cene ponuđene za kapital fabrike.

Direktor IMT-a Slobodan Petrović, koji je član tenderske komisije, naveo je da od kupca preduzeća očekuje da obnovi proizvodnju, a minimalnim socijalnim programom, koji su prihvatila sva tri ponuđača, predviđeno je da u prvoj godini ne bude otpušten niko od 1.100 zaposlenih.

On je ocenio da je atraktivna lokacija na Novom Beogradu, na kojoj se nalazi IMT, privukla ponuđače koji su poznati u oblasti nekretnina. Budući kupac, će, kako je naveo, najverovatnije izmestiti fabriku na drugu lokaciju.

U vlasništvu IMT-a je plac od 35 hektara, na kojem je nekoliko hala i poslovnih objekata. Gubici tog preduzeća u prošloj godini su, prema rečima Petrovića, bili između 25 i 28 mil EUR.

Prvi tender za prodaju IMT je bio neuspešan jer nije stigla ni jedna obavezujuća ponuda, a na drugom tenderu mogle su da učestvuju firme koje se najmanje poslednje tri godine bave proizvodnjom poljoprivrednih mašina ili traktora i čiji je prošlogodišnji prihod bio veći od 20 mil EUR.

IMT se bavi proizvodnjom traktora, traktorskih priključaka, cevnih konstrukcija, obradom metala i proizvodnjom alata i alatnih mašina, a u 2004. godini je ostvario prihod od 30 mil EUR. Od imovine, IMT poseduje hale za proizvodnju traktora (91.424 m2), objekat razvoja proizvoda (6.100), hale za proizvodnju mašina (30.325), restoran društvene ishrane (4.750) i odmaralište IMT-Divčibare (2.595).

Tu su i proizvodne linije za obradu delova traktora i poljoprivrednih mašina, za završnu obradu brušenjem, za ozubljenje i specijalne mašine za obradu kućišta. Fabrika ukupno zapošljava 1.237 radnika, a očekuje se da će posle sprovođenja socijalnog programa taj broj biti smanjen na oko 1.100.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.