Izvor: Tanjug | Sreda, 29.06.2016.| 15:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Austrijska "Heta" prodala nekretnine Hypo banke na Balkanu

Austrijska kompanija "Heta", koja je sprovodila razgradnju propale Hypo Alpe Adria banke u Austriji, prodala je američkom investitoru, firmi "Lone Star", preduzeće "Centrice Real Estate", koje je upravljalo nekretninama Hypo banke na Balkanu.

"Heta" je saopštila da su kompaniju "Centrice" kupile dve ćerke firme "Lone Star"-a, kao i da je za taj posao već dobijeno potrebno odobrenje od regulatornih organa, dok o visini prodajne cene kompanija nije želela da se izjasni.

U sklopu razgrađivanja Hypo banke proteklih godina su paketi nekretnina prešli sa nekadašnjeg Hypo koncerna na "Centrice", zajedno sa "balastom" duga.

"Centrice", koja ima sedište u Beču, poseduje regionalne ispostave u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu.

Glavni deo portfolija (71% ) se nalazi u Sloveniji, a imovina se procenjuje, prema medijima, na oko 300 mil EUR.
U Sloveniji veći deo imovine, ukupno 23 nekretnine, sastoji se od prodajne površine veličine od 200.000 m2, među kojima je i trgovinski lanac "Qlandia" sa sedam šoping-centara širom zemlje, kao i 12 manjih trgovinskih centara.

Ostatak od 30.000 m2 je kancelarijski prostor, koji obuhvata i sedište slovenačke Hypo Alpe Adria banke u Ljubljani.

U Hrvatskoj je reč o pet nekretnina, a u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji prodaja je uključila po jednu nepokretnost.

Prema podacima "Centrice"-a, prihodi od iznajmljivanja prostora iznose 37,3 mil EUR. Operativni rezultat, pre poreza i EBITDA, iznosio je 28,6 mil EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.