Izvor: eKapija | Petak, 24.06.2016.| 11:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ponovo se budi Ada Huja - Na pomolu još jedan urbanistički plan atraktivne lokacije u Beogradu

Neizgrađen prostor između Višnjičke ulice i obale Dunava predstavlja vredan potencijal za budući razvoj Beograda, s obzirom da se spušta na reku. Ovaj prostor godinama je u žiži gradskih urbanista, a planirana namena tog prostora menjala se nekoliko puta.

Nove ideje stižu novim planom. Na ranom javnom uvidu do 15. jula je Plan detaljne regulacije područja Ada Huja.

Prema tom planu, koji obuhvata površinu od 300.7 hektara, u priobalnom pojasu, između Višnjičke ulice, pruge za gradsko-prigradski saobraćaj i Dunava, planiran je novi gradski centar koji ima vezu sa centrom Karaburme, ali i sa drugim delovima grada preko Ruzveltove ulice i Ulice despota Stefana.

Uređenjem Dunavskog keja kao zelenog poteza, ovaj centar treba da bude povezan sa sportsko-rekreativnim kompleksom na Adi Huji. S obzirom na istaknut položaj na obali Dunava i ulogu u formiranju siluete grada, objekti koji će se graditi moraju biti reprezentativni, a visina ne bi trebalo da ugrozi vizure sa Dunava na Zvezdaru, odnosno sa Milićevog brda na Novi Beograd i Zemun.

Planirano je da postojeći privredni kompleksi u zoni Višnjičke ulice i na Adi Huji budu transformisani u mešovite gradske centre sa objektima za stanovanje.

Sportsko-rekreacioni centar Ada Huja biće namenjen motonautičkim sportovima i karting vožnjama, uz mogućnost formiranja manje marine.

Namera je da se plan realizuje u dve faze. Faza – celina 1 – od Pančevačkog mosta do kompleksa preduzeća "Kartonka Avala" ("Avala Ada") i Faza – celina 2 - od preduzeća "Kartonka Avala" ("Avala Ada") do priobalja naselja Višnjica.

Između obale Dunava i Višnjičke ulice planirana je nova Dunavska ulica za vezu Pančevačkog mosta i spoljne magistralne tangente (SMT), kojom će se saobraćaj iz severnih uvodnih pravaca i dunavske privredne zone, u odnosu na gradsko jezgro, usmeravati obodno ka SMT i autoputu.

U zoni Ade Huje planiran je koridor za budući novi drumski most preko Dunava. U koridoru Višnjičke ulice, prema naselju Mirijevo, planirana je u prvoj fazi izgradnja tramvajske pruge.

Rani javni uvid obaviće se u zgradi Gradske uprave Grada Beograda, u Ulici 27. marta br. 43-45 (sala 2 u suterenu) od 1. do 15. jula 2016. godine svakog radnog dana od 9 do 18 časova.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.