Izvor: eKapija | Četvrtak, 19.05.2016.| 13:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stan u Jurija Gagarina skuplji nego na Vračaru - Blizina tržnih centara diže cenu nekretnina u Beogradu

(Foto: Suzana Obradović)
- Ne bih se iznenadio da se vrlo brzo desi nezamislivo – da stan ili lokal u ulici Jurija Gagarina u Beogradu košta više nego u centru ili na Vračaru - kaže Nebojša Nešovanović iz konsultantske kuće JLL.

Naime, analizom građevinske delatnosti u Beogradu, dolazi se do zaključka da je u prestonici sve više gradilišta i da je situacija na tržištu nekretnina sve življa.

Međutim, i pored sve veće ponude, kupci se i dalje žale da je vrlo teško pronaći i kupiti dobru nekretninu. Velikom tražnjom posebno su zadovoljni investitori, koji se tek sporadično požale na lošu prodaju i krizu, a zbog velike tražnje već je došlo i do rasta cena nekretnina.

- Transakcije u kojima smo posredovali u prethodnih godinu dana i koje očekujemo da završimo do kraja ove godine prevazilaze vrednost od milijardu eura. To je u nekom ranijem periodu bilo potpuno nezamislivo za naš region - ističe Nešovanović iz konsultantske firme JLL, koja je u prethodnih godinu dana posredovala u prometu nekretnina vrednih gotovo pola milijarde eura, među kojima su u i tržni centri "Delta City" i "Ušće".

Prema njegovim rečima, tržište nekretnina doživljava ozbiljan rast i interesovanje investitora je rekordno.

- Velika likvidnost je donela i jeftine kredite koji su pokrenuli tražnju za stanovima, ali i za lokalima. Ovo je posebno vidljivo na Novom Beogradu, najvećoj i najbogatijoj opštini u Srbiji. Projekti kao što je, na primer, stambeno-poslovni kompleks "A blok", postavili su nove standarde u stanogradnji i uspostavili novi odnos prema tržištu. Ovakvi projekti su veliki podsticaj i drugim investitorima da pokrenu godinama zapuštene lokacije na Novom Beogradu i da krenu njihovim stopama. Ovo je pokrenulo novi, dugo očekivani, ciklus u stanogradnji i prometu stanova, oživelo tržište i pokrenulo građevinsku operativu. Posledica je i rast cene stanova u okolini "Delta City"-ja od gotovo 30% u prethodne dve godine - ističe Nešovanović i dodaje da ovo može imati i veoma pozitivan uticaj na razvoj Beograda.

Kako navodi, za očekivati je da ovakva tražnja podstakne dalju izgradnju i da se šire područje oko "Delta City"-ja transformiše u prestižni stambeni i poslovni centar Beograda.

- Kupci novih stanova u tom delu grada dolaze iz imućnijeg dela populacije koja dosta troši na garderobu, restorane, putovanja i sl. Sa centrom grada u kome pretežno žive stari i preplavljuju ga mladi i vikend turisti, novi centar sa prestižnim radnjama i restoranima će se vrlo brzo formirati u novim blokovima oko "Delta City"-ja - ističe Nebojša Nešovanović.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.