Izvor: eKapija | Ponedeljak, 04.04.2016.| 12:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Luksuzni "Parkville" u Temerinu - U planu izgradnja kompleksa zdravstvenog turizma (FOTO)

Zahvaljujući kvalitetnim lečilištima i povoljnim zdravstvenim uslugama u odnosu na zapadnu Evropu, Srbija ima veliki potencijal za razvoj medicinskog turizma. Jedan od projekata koji bi dodatno učvrstio poziciju naše zemlje u ovom sektoru je "Parkville" u Temerinu, čiji je tvorac kompanija "Atelje".

Reč je o kompleksu zdravstvenog turizma sa centralnim medicinskim blokom i smeštajnim objektima visoke kategorije.

Kako ističu iz kompanije "Atelje", za projekat "Parkville" obezbeđeno je 1,5 ha zemljišta u privatnom posedu, a potrebno je otkupiti još 3ha zemlje. Kompanija je napravila dva idejna rešenja ovog kompleksa, čiji su autori arhitekte Miodrag Rakočević, Erzebet Rakočević, Marijana Veliki i Mladen Gajić, te je trenutno u potrazi za finansijerima projekta.

Urbanistička osnova, varijanta 1
- Prvi tragovi korišćenja termomineralne vode u Temerinu potiču iz 1915. godine, kada je otvoreno lekovito kupatilo sa kadama i sa lekovitom vodom za piće, koja se i danas koristi kao otvorena česma. U 1982. godini napravljena je nova bušotina u okviru kupališta- izgrađen je olimpijski bazen sa običnom vodom i dva manja termalna bazena, U istom kompleksu Generalnim planom predviđena je izgradnja termalne banje kao proširenje turističko-rekreativnog kompleksa - kažu iz ove temerinske firme.

Prva varijanta obuhvata banjsko-rekreativni centar sa hirirškim blokom i intenzivnom negom, kao i apartmanske jedinice. Ovo rešenje predviđa kapacitet od 120 ležajeva u apartmanima i neograničen broj u zoni banje. Ukupna investicija u izgradnju prve faze ovog projekta iznosila bi više od 10 mil EUR.

Druga varijanta kompleksa previđa 30 ležajeva u okviru objekta za terapije sa hirurškim blokom, kao i 50 kreveta u 13 luksuznih termalnih vila. Kako je saopšteno iz kompanije, u ovakav projekat trebalo bi uložiti oko 12,8 mil EUR u prvoj fazi izgradnje.

Urbanistička osnova, varijanta 2
Kompleks "Parkville" nalazio bi se u samom centru Temerina, u Bloku 56. Zdravstveni kompleks namenjen je domaćim i stranim gostima koji žele da kombinuju banjske terapije i privatne medicinske usluge, kao i da imaju obezbeđen komforan smeštaj sa rekreativnim sadržajima.

Iz "Atelje"-a objašnjavaju da bi izgradnja projekta mogla da bude realizovana za godinu i po dana. Navedeni period uključuje i izradu projektno-investicione dokumentacije.

Temerinska kompanija "Atelje" bavi se izradom urbanističke dokumentacije, projektima visokogradnje, niskogradnje, enterijera, strateških procena uticaja na životnu sredinu i izradama studija zaštite životne sredine, kao i uslugama izgradnje i opremanja investicionih objekata.

Fotogalerija
Kompleks zdravstvenog turizma "Parkville" u Temerinu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.