NavMenu

(AG Magazin) Logistički centar Milšpeda u Krnješevcima

Izvor: AG Magazin (pretplata www.agmagazin.co.yu/porudzbenica.htm) Ponedeljak, 26.11.2007. 15:30
Komentari
Podeli

U Krnješevcima, kraj Beograda na potezu autoputa Zagreb-Beorad na površini od 6,04 ha na putu Krnješevci – Ugrinovci nikao je Logistički centar Milšpeda. Projektnim zadatkom je definisano projektovanje distibutivnog centra sa komercijalnim i carinskim skladištem u ukupnoj kvadraturi od oko 21.000 m2. Na otvornim površinama lokacije od 44.000 m2 organizovani su saobraćajni tokovi, parkinzi za kamione, dostavna i putnička vozila, otvoreno carinsko skladište i objekat tehničkog servisa i pranja vozila.

Nivelacija

Dimenzije objekta su 162, 00 m1/ + 15,75 m1/ x91 m1. Visina venca objekta je 11,00 m1 i 16,00 m1. Osnovna niveleta pristupne saobraćajnice je na 77.00m a nulta kota, kota poda objekta ± 00.00m je na 78.10 m. S obzirom na karakter zemljišta, njegovu nosivost, kvalitet i nivo podzemnih voda na 75.10 m izvršena je zamena i nasipanje tla tucanikom u debljini od 80 cm u proseku na celoj lokaciji.

Arhitektonika

Osnovu arhitektonike objekta čini složeni oblik nastao adicijom i sintezom dva kubična oblika – paralopipeda. Osnovni skladišni kubus, struktuiranom u projektnom modulu M 100/450 cm, sa severoistočne strane, se integriše sa projektivnim kubusom poslovnog dela. Snaga integracije dva elementa podržava se i posebnim vezama koji dva elementa zapravo pretvaraju u jedan. Nasuprot dominantnoj zatvorenosti celine tipičnoj po punom srebrnom kubusu, poslovni deo se u punoj površini preko staklene fasade otvara ka severoistoku.

Otvaranje poslovnog dela, njegova blaga transparencija nasuprot industrijskom zatvorenom zidu skladišta ne asocira na reprezentativnost i predstavljanje objekta već na specifičan, gotovo intiman odnos prema spoljašnjosti. Akcentovanje površine i unutrašnjosti objekta, u svedenom obliku, kroz antracit sivu i crvenu boju nasuprot srebrnoj boji korpusa referišu na posebne pozicije na objektu i korporativni kolorit

Milšpeda. Antracit siva i srebrna boja su preuzete i aplicirane iz mašinske estetike sadašnjosti.

Materijalizacija

Pod objekta je industrijski, od epoksida. Osnovni element materijalizacije objekta je fasadni panel 450/100 cm debljine 100 i 120 mm od čeličnog plastificiranog lima na čeličnoj podkonstrukciji /čk 100-100 mm/ ispunjen termoizolacionim slojem. Unutrašnji pregradni zidovi su paneli od čeličnog plastificiranog lima sa

termoizolacionom ispunom debljine 100 i 120 mm na čeličnoj podkonstrukciji. Zastakljenja su izvedena aluminijumskom stolarijom i termopan staklom u dimenziji 4 – 12 – 4 mm.

Krovni pokrivač je od trapezastog čeličnog lima vezanog za konstrukciju i podkonstrukciju 100/150/5 mm. Preko TR lima nanosi se Tervol termoizolacija 12 cm u dva sloja pokrivena PE folijom sa završnom oblogom od sika hidroizolacione folije. Materijalizacija fasade poslovnog dela je od fasadnih panela i polustrukturalne staklene zid zavese na čeličnoj i aluminijumskoj podkonstrukciji zastakljene termopan 4 – 12 – 4 mm staklom.

Konstrukcija

Osnovni konstruktivni sistem objekta je skeletni i izrađen je od betonskih prefabrikovanih elemenata. Raster stubova je dimenzija 1800/900 cm. Objekat je podeljen na četiri (šest) dilatacionih sekcija sa po 54 m u podužnom pravcu.

Fundiranje objekta izvršeno je na zamenjenom i nasutom tlu na AB temeljima samcima dimenzija 500/500/50 cm i temeljnim trakama širine 200 cm. Stubovi se postavljaju u AB čašice visine 115 i 120 cm. Osnovni vertikalni noseći elementi su AB montažni stubovi 80/80 cm i 60/60 cm visine 14, 50 m1 i 11,00 m1. Osnovni horizontalni noseći elementi su AB grede i grede za ukrućenje. Osnovni nosač je I prefabrikovani AB nosač visine 165 cm.

Ploča na podu objekta, obzirom na opterećenje elemenata skladišta je realizovana u ferobetonu d=27 cm a u skladu sa eleboratom ispitivanja tla. Međuspratna tavanica je, obzirom na potrebno opterećenje, projektovana kao prednapregnuta armirano betonska ploča debljine 25 cm. Sekundarna krovna konstrukcija je od čeličnih rešetkastih nosaca visine 163 cm i čeličnih nosača IP 230 mm. Na potrebnim pozicijama se nalaze AB platna za ukrućenje.

Tehnologija i programske karakteristike

Osnovna tehnološka podela objekta izvršena je na tri podceline:

- Komercijalno – carinsko visokoregalno skladište sa termokontrolisanim delom;

- Blok magacin za robu nestandardnih gabarita;

- Poslovni prostor;

Komercijalno carinsko visokoregalno skladište organizovano je u poprečnom Xx pružanju kroz objekat. Sastoji se od tri podceline: prijemno otpremna zona sa obe strane skaldišta, sâmo visokoregalno skladište sa primarnom podelom na komercijalno i carinsko, a sekundarnom po predpostavljenim vrstama robe (hrana, hemija...) i proizvodna zona na galerijama iznad prijemno otpremne zone.

Posebnu podcelinu u skladištu čini termokontrolisani deo skladišta sa posebnim zahtevima u odnosu na materijalizaciju. Unutrašni saobraćaj roba vrši se viljuškarima (ručnim, reach tuck I turret truck). Sva tri dela skladišta imaju različitu potrebnu korisnu visinu: prijemno – otpremna zona je svetle visine 3,70 m1/4.25 m1, zatim visokoregalno skladište visine 13,50 m1 i proizvodna zona na galeriji 3,70 m1. Visoko regalno skladište organizovano je kroz sektore širine 18,00 m1, dužine 54, 00 m1 ukupne površine 972,00 m2. Regali u skladištu imaju dužinu od 45, 00 m1 a visinu poslednje palete na 11,10 m1 u pet segmenata. Organizovani su u različitom sistemu organizacije unutrašnjeg saobraćaja sa hodnicima za korišćenje od 195 cm /

+ 250 cm regala / do 320 cm / + 250 cm regala /, reach truck i turret truck.

Proizvodna zona na galeriji namenjena je maloj proizvodnji, pakovanju i moguće je organizovati kao nezavistan tehnološki podsistem. Vertikalni saobraćaj između prijemno otpremne zone i proizvodne zone vrši se viljuškarima.

Poslovni deo je organizovan kroz dve podceline: radni i servisni deo.

Inspiracija:

Šta su rekli projektanti?

Prostorno, zadatak je bila velika kuća u ravnici. Prostorni kontekst je zahtevao adekvatno reagovnje i rešenje. Tako se kuća prostire a ne postavlja u prostor. Tehnološki, zadatak je bio kvalitetno savlađivanje organizacije velikih prostora skladistenja sa spoljašnjim i unutrašnjim saobraćajem i prostorima za poslovanje i boravak korisnika.

Oblikovno, ubacivanje elemenata mašinske estetike u jedan prilično pastoralni pejzaž. Ono što je proisteklo iz zadatih i zatećenih uslova je metodološka igra i baratanje ambivalentnim elementima konteksta.

Projekat je nastao na odnosu velikih i malih stvari, kontrastu boja, visokih i niskih kubusa, privatnih i javnih prostora, tehnologije i prirode. Sve te različitosti autori su probali da primene kroz slojevitu stukturu objekta, naročito izraženu na omotaču. Omotač, fasada, razmotavanjem i ukidanjem određenih segmenata, po dubini kuće, što je ilustovano promenom boja i teksture materijala, otkriva tu različitost u tehnološkom i prostornom smislu.

Elementi arhitektonske stukture su konsekventno sprovedeni. Sa minimumom različitih elemnata, multplikacijom se postigla različitost.

Interesantni su prelazi sa velikih jedinstvenih površina osnovnih kubusa objekta na intimne privatne detalje. Ono što je intimno priznanje je to se teško odoleva pravljenju velikih i preciznih zidnih površina koje imaju veliku vizuelnu i fizičku moć. Puna primena proizvoda je kvalitetna ako se sa njima barata kao sa ravnopravnim arhitetonskim

elementom koji ima svoje vrline i mane, kao sa stvarnim delom objekta i uslovom, a ne kao se materijalom koji se samo primenjuje!

Na ovom projektu je primena Trimo proizvoda bila logično rešenje. Jednostavno, Trimo proizvodi ne samo da su pomogli, već su suštinski deo rešenja. Puna primena proizvoda je kvalitetna ako se sa njima barata kao sa ravnopravnim arhitetonskim elementom koji ima svoje vrline i mane, kao sa stvarnim delom objekta i uslovom, a ne kao sa materijalom koji se samo primenjuje!

Radni deo je organizovan kao jedinstveni prostor koji omogućava razne oblike programske organizacije i fleksibilnosti radnih prostora (od open space biroa do sistema kancelarija u linearnoj dispoziciji). Fleksibilnost radnog prostora je podržana smeštanjem svih servisnih sadržaja (vertikalne komunikacija, sanitarni čvorovi, kuhinje i arhive) u izdvojeni, delimično zatvoreni blok. Osnovni projektni modul radnih prostora je 450 cm koji podelom omogućava razne oblike kancelarijske organizacije. Kancelarije je moguće organizovati na svakih 112,50 cm u skladu sa podelom fasadnog platna.

Saobraćajno rešenje

Pristupni saobraćaj je baziran na delimičnoj segregaciji kamionskog i putničkog kolskog saobraćaja. Saobraćaj na lokaciji, od pristupne trake centru, koja se nalazi na putu Krnješevci – Ugrinovci, preko portirnice i prijave klijenata saobraćaj je razvijen u jednosmernom toku pristupa ulazima u skladište. Pristupi u skladište, su 43 pozicije projektovane su u vidu pretovarnih (utovarno istovarnih) fleksibilnih jedinica (gejtovi) i pretovarnih rampi za manipulaciju vangabaritnom robom. S obzirom na frkvenciju spoljnjeg i unutrašnjeg saobraćaja Logistički centar je značajni saobraćajni objekat. Koncepcija spoljašnjeg saobraćaja bazirana je na delimičnoj segregaciji kamionskog I putničkog kolskog saobraćaja. Od pristupne trake centru, koja se nalazi na putu Krnješevci – Ugrinovci, preko portirnice i prijave klijenata saobraćaj se razvija u jednosmernom toku pristupa ulazima u skladište.

Investitor :

Milšped doo Beograd

Autori

Milan Djurić, dia i Aleksandru Vuja, dia / DVA : STUDIO

Beograd /

Projektanti :

Arhitektura :

DVA : STUDIO Beograd

Konstrukcija :

Vojin Stojadinović, dig., Nikola Muravljov, dig, i Radoman Čvorović, dig

Tehnologija :

dr. Nenad Kosanić, dim

Saobraćaj :

Arp doo, Beograd

Instalacije :

Delta inženjering Beograd

Nadzor :

Harden doo, Beograd

Izvođač :

Interkop doo, Šabac, Srbija

Vibrobeton a.d., Vinkovci, Hrvatska

Trimo Inženjering doo. Beograd, Srbija

Izokop doo, Beograd, Srbija

Topal doo, Beograd, Srbija

Viacom doo, Beograd, Srbija

Oprema :

Storage systems doo, Beograd

BT Industries AB, Sweden

poziv na pretplatu na

na www.agmagazin.com

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.