Izvor: eKapija | Sreda, 23.03.2016.| 09:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Predstavljeno idejno rešenje žičare od Kotora do tvrđave Sveti Ivan (FOTO)

(Foto: kotor.me)
Glavni cilj projekta žičare Kotor – Sveti Ivan je da omogući infrastrukturnu povezanost i angažuje urbanistički i programski razvoj severnog dela grada što će obogatititi njegovu turističku ponudu i dodatno valorizovati bedeme, ocenio je predsednik opštine Kotor Aleksandar Stjepčević.

Projektant idejnog rešenja lokacije za izgradnju vertikalnog transporta – žičare od Kotora do tvrđave Sveti Ivan - je Međunarodni institut za životnu sredinu Arfi Future - Hočko Pohorje iz Slovenije, a investitor Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora.

Po idejnom rešenju, projekat će imati četiri faze, a kako se čulo na prezentaciji početna stanica žičare bila bi u Tabačini, a druga u Špiljarima. Ideja je i da se aktivira zaleđe grada čime bi se rasteretio ostatak, pogotovo riva i centar.

Planiran je i kružni tok na magistralnom putu Kotor-Risan, izgradnja spratne garaže na prostoru sadašnjeg parkinga na platou kod Starog grada, objavljeno je na sajtu opštine Kotor.

Treću fazu karakteriše revitalizacija same tvrđave na bedemima, a četvrtu aktiviranje etno sela u zaleđu grada.

Stjepčević je podsetio da je prva žičara, koju je u Kotoru realizovala Austrougarska monarhija izgrađena pre 100 godina, i da u bazičnom segmentu izgradnja ovog objekta saobraćajne infrastrukture ne predstavlja neponovljivu inovativnost.
Fotogalerija
Projekat žičare od Kotora do tvrđave Sveti Ivan

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.