NavMenu

IKEA u martu počinje izgradnju prve robne kuće u Srbiji - Završetak radova najkasnije na leto 2017.

Izvor: Tanjug Sreda, 09.03.2016. 10:16
Komentari
Podeli
U naredne dve do tri nedelje IKEA će kod Bubanj potoka početi izgradnju prve robne kuće u Srbiji, koja bi trebalo da bude završena na proleće ili leto 2017, izjavio je regionalni direktor za razvoj kompanije IKEA za jugoistočnu Evropu Vladislav Lalić.

- Očekujemo da, paralelno sa radovima, krene i izmeštanje naplatne rampe Bubanj potok, što je vrlo važno i za projekat Ikee, ali i za ukupni komercijalni razvoj tog dela grada- rekao je Lalić "Tanjugu" na marginama 23. Kopaonik biznis foruma.

Prema njegovim rečima, sada je još ostalo da se razreše određene građevinske dozvole za infrastrukturu, što se očekuje u narednih sedam do 10 dana.

- Mnogo pitanja je već rešeno, mada ih ima još nekoliko pred nama, ali verujem da ćemo sve brzo biti gotovo. Očekujemo da sledeće godine, s proleća ili leta, poželimo dobrodošlicu gostima u IKEA robnoj kući u Beogradu- istakao je Lalić.

Na pitanje zašto Srbija toliko čeka prvu IKEA robnu kuću, a mnogo puta je do sada najavljivan početak radova, Lalić priznaje da se ta kompanija ranije sretala sa problemima na terenu, administrativne, pravne i tehničke prirode, zbog čega je projekat bio usporen.

On je, međutim, ukazao da je u poslednjih nekoliko godina došlo do značajnog napretka i unapređenja ambijenta poslovanja, što će rezultirati skorim počekom izgradnje IKEA robne kuće.

Lalić je naglasio da će inicijalna investicija u Srbiji u tu robnu kuću biti 70 mil EUR.

Taj objekat kod Bubanj potoka će se prostirati na više od 30.000 m2 i direktno će zaposliti oko 300 ljudi. Lailić je kazao da je drugočnom planu još jedna investicija u Beogradu.

- Ali, o tom potom...Tražimo adekvatnu lokaciju i brzina gradnje drugog objekta zavisiće od toga koliko dobro bude poslovala prva robna kuća u Beogradu. Veliki smo optimisti i mislimo da će odziv potrošača i kupaca biti jako dobar- kazao je on.

Regionalni direktor za razvoj kompanije IKEA za jugoistočnu Evropu je podsetio da je inicijalni plan te kompanije da otvori i tržni centar, od čega se, tvrdi, nije odustalo.

- Nismo odustali od tržnog centra, ali nam je prioritet otvaranje robne kuće. U kasnijoj fazi ćemo uzeti u razmatranje otvaranje tržnog centra, ali to neće ići paralelno- objasnio je Lalić.


Upitan za robnu kuću u Nišu, gde je IKEA već kupila zemljište, Lalić kaže da se ni od toga nije odustalo, te da "gledaju sve veće gradove u Srbiji, i Novi Sad, ali to su dugoročne investicije za pet i više godina".

- Mi smo kupili zemlju u Nišu još pre nekoliko godina u svrhu otvaranja robne kuće u tom gradu. Malo je nezahvalno praviti dugoročne prognoze, jer se navike potrošača menjaju, ljudi sve više žele da kupuju preko interneta, ne samo u svetu nego i kod nas. Tako da će se IKEA i na globalnom nivou i ovde u Srbiji prilagođavati novim trendovima u maloprodaji i novim navikama potrošača- istakao je Lalić.

Kad je reč o Srbiji, naveo je on, za pet do 10 godina će se videti u kom pravcu će trendovi ići, kako će se IKEA tome prilagoditi.

- Samim tim ćemo se u hodu prilagođavati, ali to ne znači da smo odustali od planova, već da moramo biti realni i sagledavati ono što se dešava oko nas. Nama je u fokusu Beograd, a nakon toga će mnoge stvari biti jasnije kao plan daljih otvaranja u Srbiji i regionu. Mi već imamo robnu kuću u Zagrebu u Bukureštu, a u planu je i Ljubljana- rekao je Lalić i dodao da će u naredne tri godine IKEA imati pet robnih kuća u regionu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.