NavMenu

Prodaja šoping centara pokreće investicioni ciklus - "Delta Holding" ulaže 250 mil EUR u "Delta Planet", hotel "InterContinental" i novu poslovnu zgradu u Beogradu

Izvor: eKapija Sreda, 10.02.2016. 15:33
Komentari
Podeli

Kompanija "Delta Holding" prodala je šoping centre "Delta City" u Beogradu i Podgorici južnoafričkom investicionom fondu "Hyprop", te je najavila da će novac od prodaje uložiti u dalji razvoj poslova u sektorima nekretnina, poljoprivrede i distribucije.

Ukupna vrednost akvizicije je 202,8 mil EUR, a sa ovom transakcijom "Deltini" prihodi od prodaje kompanija dostigli su iznos od 1,8 mlrd EUR. Kako je saopšteno iz "Delta Holdinga", kompanija je spremna da, odmah po dobijanju građevinskih dozvola, u nove projekte uloži 250 mil EUR.

Reč je ranije najavljenim investicijama - izgradnja tržnog centra "Delta planet" na Autokomandi, hotel "InterContinental" i nova poslovna zgrada u Beogradu. Prodaja šoping molova bi, dakle, trebalo da pokrene novi investicioni ciklus jedne od najvećih domaćih kompanija i samim tim pruži snažan podsticaj srpskoj privredi.

"Delta" je takođe najavila da će u Srbiji platiti sve poreze po osnovu prodaje tržnih centara. Kompanija je podsetila i da je u poslednjih deset godina u budžet Srbije, po osnovu poreza i doprinosa, uplatila 2 mil EUR.

Vest o prodaji "Delta City" tržnih centara bitna je i za tržište maloprodaje u Srbiji, na kome su trenutno glavni igrači-stranci.

Investitori iz Južne Afrike na Balkanu

Južnoafrički "Hyprop" je jedan u nizu investitora iz te zemlje koji su izvšili akvizicije na Balkanu. Kako je saošteno na sajtu te kompanije, "Hyprop Investments" je preuzeo 60% udela u "Deltinim" šoping molovima, dok je ostatak kupila "Homestead Group", firma povezana sa Luisom Norvalom, jednim od direktora "Hypropa".

Neposredno pre "Delte", u ruke južnoafrikanaca pala je i maloprodajna imperija domaće kompanije "MPC Properties". U decembru 2015, "Atterbury Group" preuzeo je 30% udela u MPC-u, a dve firme su osnovale i zajednički fond za razvoj nekretnina na Balkanu.

Osim Srbije, investitori iz Južne Afrike zainteresovani su i za susedne zemlje, pa je tako "Tower Property Fund" najavio preuzimanje četiri "Konzum"-ove nekretnine u Hrvatskoj, vredne 66,4 mil EUR.



Prema pisanju portala "seebiz", "Delta Holding" je šoping molove u Beogradu i Podgorici prodao za skoro 70 mil EUR više nego što je koštala njihova izgradnja. Imajući u vidu da Srbija i dalje zaostaje za razvijenijim tržištima kada je u pitanju maloprodajni prostor po stanovniku, te da postoji veliko interesovanje zakupaca, zaključak je da se isplati ulagati u tržne centre. Zabeležen je i porast stranih investitora u Srbiji, koji osim iz Južne Afrike, dolaze i iz Izraela, Austrije, Velike Britanije....

Razvoj "Delta City" tržnih centara

"Delta City" u Beogradu je otvoren 2007. godine, postavši prvi moderan šoping mol u Beogradu. Centar obuhvata 29.876 m2 maloprodajne površine za izdavanje i nalazi se u Ulici Jurija Gagarina u Novom Beogradu. Od otvaranja do danas, "Delta City" Beograd je privukao mnogobrojne renomirane zakupce, kao što su "H&M", "Zara" i "Cineplexx".

Podgorički "Delta City" ima 23.608 m2 maloprodajnog prostora u kome se nalazi 80 lokala. Primarna ciljna populacija šoping centra obuhvata preko 210.000 ljudi. Atraktivni miks domaćih i stranih zakupaca ovog kompeleksa uključuje brendove "Zara", "Guess", "Bata", "Tommy Hilfiger", "Gant" i "Orsay". "Delta City" Podgorica je otvoren 2008, kada je bio i jedini šoping mol u Crnoj Gori.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.