Izvor: Novosti | Ponedeljak, 08.02.2016.| 09:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Obrenovac dobija "Milošgrad" - Do kraja 2016. urbanističko rešenje za turističko- istorijski kompleks u Zabrežju

Andrićgrad
Obrenovac će, po ugledu na "Andrićgrad" i "Drvengrad", dobiti kultno-istorijski i turistički kompleks "Milošgrad". Budući kompleks nalaziće se u Zabrežju i nosiće autorski pečat našeg proslavljenog reditelja Emira Kusturica.

"Milošgrad" bi bio izgrađen po ugledu na objekte na Mokroj gori i u Višegradu, a osim kulturno-istorijskih znamenitosti unutar kompleksa predviđeni su i komercijalni sadržaji.

Do kraja godine trebalo bi da bude urađeno idejno i urbanističko rešenje, o čemu je predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković već razgovarao sa našim proslavljenim umetnikom, a za završetak će biti potrebno nekoliko godina.

Prvi čovek Obrenovca smatra da bi novi Kusturičin projekat trebalo da bude u Obrenovcu, zbog čega mu je i izložio svoju ideju, koja je naišla na odobravanje.

Prema rečima Čučkovića, opština bi obezbedila plac, infrastrukturu i finansijsku podršku za izgradnju, ali su dobrodošli i svi privatni investitori. Idejni projekat će se raditi zajedno sa Kusturicom i njegovim saradnicima, odnosno, kako kaže Čučković - "naš je hardver, a njihov je softver".

Pošto je Obrenovac u neposrednoj blizini Beograda, Čučković smatra da bi "Milošgrad" sa atraktivnim istorijskim lokalitetima koji postoje na području Zabrežja i čitavog Obrenovca privukao veliki broj turista, koji posećuju prestonicu.

- Iz Obrenovca je poslato prvo diplomatsko pismo, na obali Save bila je prva diplomatska misija, u Zabrežju je otvorena prva termocentrala kojoj danas, kao kontrast nizvodno, stoji najveća termoelektrana na Balkanu. Stara luka u Zabrežju postoji i danas, a tu je Milošev konak gde je smeštena biblioteka "Vlada Aksentijević". To su samo neke od istorijskih znamenitosti zbog kojih bi turisti došli u Obrenovac- - navodi Čučković.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.