NavMenu

Uloženo 285 mil EUR - Rekordno visok obim investicija u nekretnine u jugoistočnoj Evropi u 2015. godini

Izvor: eKapija Utorak, 19.01.2016. 13:04
Komentari
Podeli
(Foto: Radu Bercan/shutterstock.com)
Obim investicija u nekretnine kada se sagleda tržište jugoistočne Evrope je, prema saznanjima kompanije JLL, dostigao rekordno visok nivo u 2015 godini - 285 mil EUR, prvenstveno zbog skoka interesovanja stranih investitora za maloprodajnim nekretninama.

Kako je saopšteno iz ove kompanije, obim investicija u zemljama centrale i istočne Evrope je visok već nekoliko godina, tako da se u Poljskoj i Češkoj ovaj trend nastavlja, i u 2015. godini je dostigao nivo od 6 mlrd EUR. Ovaj pozitivan zamah iz centralnoistočne Evrope se proširio na Srbiju i susedne zemlje unutar regiona jugoistočne Evrope, kao što su Hrvatska, Bugarska i Slovenija. Prve transakcije na tržištu su se desile u 2015. godini, iako je prošlo već 5 godina od kako su investitori počeli da gledaju dalje od tradicionalnih tržišta u zapadnoj i centralnoj Evropi.

- Grupe kupaca koje razmatraju region jugoistočne Evrope, uglavnom dolaze mimo tradicionalnih tržišta poput Nemačke, Austrije i Velike Britanije. Investitore privlači veća stopa povraćaja investicije u poređenju sa glavnim tržištima centralne Evrope i takođe jak učinak maloprodajnih nekretnina u regionu. Do danas, kompanije NEPI i "Atterbury" iz Južne Afrike su investirale u srpsko maloprodajno tržište i očekujemo da se ovaj trend nastavi u 2016. godini - kaže Uroš Grujić, direktor odeljenja za kapitalne investicije u JLL-u za jugoistočnu Evropu.

U saopštenju JLL se dalje dodaje, da se očekuje se da će se apetit za maloprodajnim nekretninama u regionu jugoistočne Evrope nastaviti i u 2016. godini. Očekivane su transakcije u prvom kvartalu 2016. godine, koje će dostići obim od više od 300 mil EUR. One prate jake transakcije iz 2015. godine, od kojih je najznačajnija akvizicija 33% udela u srpskoj "MPC Group" koja poseduje portfolio maloprodajnih objekata uključujući "Ušće Shopping Center" - najveći tržni centar u Srbiji. Ova akvizicija od strane južnoafričke "Atterbury Group", koju je savetovao JLL, je obavljena u septembru 2015. godine.

- Izazov napredovanja regiona će biti u preko potrebnom razvoju dodatne maloprodajne ponude, pogotovo u Beogradu. Pored toga, i dalje se čeka da investitori počnu da iskorišćavaju trenutno stanje u kancelarijskom sektoru u Beogradu, gde je stopa nepopunjenog prostora niska, a nivo zakupnine najveći u regionu, pružajući zdrave povraćaje za strane investitore. Takođe očekujemo da se aktivnost u kancelarijskom sektoru jugoistočne Evrope poveća u drugoj polovini 2016. godine - dodao je Andrew Peirson, generalni direktor za jugoistočnu Evropu i Rumuniju u JLL-u.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.