NavMenu

Predati zahtevi za prve građevinske dozvole - Izgradnja "Novog Niša" do kraja 2015. godine?

Izvor: Tanjug Sreda, 07.10.2015. 09:27
Komentari
Podeli
"Novi Niš""Novi Niš"
Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi rekao je u Nišu da su zahtevi za prve građevinske dozvole za lokaciju "Bubanjski heroji" predati u utorak (6. oktobar 2015. godine) i da je obavešten da bi gradnja "Novog Niša" mogla da počne do kraja godine.

- Znam da je u Srbiji jako komplikovano dobiti građevinsku dozvolu, razgovarao sam sa Filipom Bejom (Phillip Bay), vlasnikom "Clean Earth Capital" i obavešten sam da je bilo raznih prepreka u ranijem periodu - kazao je Kirbi.

On je naveo da struja, koja je trebalo da bude isključena na toj lokaciji, nije isključena 18 meseci, a investitor nije dobio sve planove zgrada na toj lokaciji, što je jako važno.

Američki ambasador je rekao da u njihovoj zemlji važi izreka da kada okrenete kamen, ne znate šta je ispod.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je novinarima da razlozi za zastoj nisu nadležnost grada i da je priča o "Novom Nišu" započeta još 2010. godine.

Ranija vlast se ugovorom obavezala, preuzimajući lokaciju kasarne "Bubanjski heroji", da obezbedi 21.000 kvadratnih metara stambenog prostora i da obavi eksproprijaciju 156 hektara zemljišta za potrebe vojske.

Do sada je završena eksproprijacija pet hektara, napomenuo je gradonačelnik i postavio pitanje da li je to u vreme zaključivanja ugovora bilo realno ako se zna da vrednost tog zemljišta premašuje iznos jednogodišnjeg gradskog budžeta.

Predstavnici američke kompanije "Clean Earth Capital" i grada Niša potpisali su ugovor o kupoprodaji zemljišta na lokaciji "Bubanjski heroji" krajem januara 2012. godine.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je tadašnji američki ambasador u Srbiji Meri Vorlik, koja je tada rekla da je investicija američke kompanije u Nišu primer dobre saradnje SAD i Srbije.

Vlasnik američke kompanije Filip Bej je tada najavio dolazak "američkog univerziteta sa prepoznatljivim imenom" koji u osnovi ima inženjerske studije, a u sklopu objekta planirana je izgradnja trgovinskog centra, centra za umetnike i hotela koji će moći da koriste vrhunski sportisti.

Lokacija "Bubanjski heroji" pripala je gradu na osnovu ugovora o razmeni imovine sa Ministarstvom odbrane Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.