Izvor: eKapija | Nedelja, 27.09.2015.| 17:43

Beograd na vodi, Srbija na poslu - Započeti projekat spuštanja prestonice na reku otvara 20.000 radnih mesta, prvu zgradu projektovali srpski inženjeri

Postavljanjem kamena temeljca za dve stambene kule, u nedelju, 27. septembra, zvanično je počela izgradnja projekta Beograd na vodi, vrednog 3,5 mlrd EUR.

Kamen temeljac postavili su predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i direktor kompanije "Eagle hills" Muhamed Alabar.

Dve stambene kule imaće 296 stanova, odnosno oko 60.000 m2, a prodaja stanova po principu registracije zainteresovanih za kupovinu, počeće 3. oktobra, kada će se znati cena kvadratnog metra i kvadratura. U ponudi su jednosobni, dvosobni, trosobni i četvorosobni stanovi različitog dizajna i sadržaja, a imaće velike terase, bašte i pogled na Savu i promenadu.

Prema rečima gradskih čelnika, oko 6.500 kupaca već se prijavilo za stanove, a rok za završetak kula je dve i po godine.

U njihovoj izgradnji učestvovaće domaće firme, a do sada su potpisani ugovori sa domaćim kompanijama "Novkol" za postavljanje šipova, "PMC" koja je zadužena za čišćenje terena i sa "Mašinoprojektom", koja radi na dizajniranju kula.

Ovaj prvi projekat biće završen početkom 2018. godine, a uveliko radimo i na razradi ostalih projekata iz prve faze iz kojih bi izdvojio Kulu Beograd, hotel, regionalni šoping centar i završetak savske promenade - rekao je direktor "Beograda na vodi" Nikola Nedeljković i dodao da se sve to očekuje u naredne četiri godine.

- Vrlo nam je bitno da na ovom projektu rade najbolji stručnjaci, kako iz Srbije tako i iz inostranstva i svakako ćemo davati prednost srpskoj građevinskoj industriji - rekao je Nedeljković koji očekuje da će ovaj projekat generisati više od 20.000 radnih mesta.

Projekat prve zgrade "Beograda na vodi" uradila je srpska projektantska kuća "Mašinoprojekt", a raščišćavanje Savskog amfiteatra i postavljanje betonskih šipova povereno je domaćoj građevinskoj operativi. Glavni izvođač radova je "Energoprojekt".

- Zadatak "Mašinoprojekta" je bio da od već preuzetog idejnog koncepta ovog objekta izradi kompletnu tehničku dokumentaciju shodno zakonu o planiranju i izgradnji što je podrazumevalo izradu idejnog rešenja za lokacijske uslove, idejnog projekta, projekta za građevinsku dozvolu i projekta za izvođenje radova - kaže komercijalni direktor "Mašinoprojekta" Srđan Mandić.

Na projektovanju prve zgrade "Beograda na vodi" šest meseci radilo je tridesetak arhitekata i inženjera. Kako kažu, bio je to za njih veliki izazov da sve što je arapski investitor zamislio stave u plansku dokumentaciju.

I proizvođači građevinskih materijala, koji sada rade sa 40% kapaciteta, svoju šansu za izlazak iz krize vide u ovom projektu.

- Insistirali smo na tome da se primene naši građevinski materijali kroz projekte. Očekujemo da će i građevinske firme koje su već bile na listi za izvođenje radova "Beograda na vodi" biti angažovane – rekao je za RTS Viktor Kobjerski iz Odbora za građevinarstvo PKS-a.

Zemljište na kojem će biti izgrađen "Beograd na vodi" dato je investitoru u zakup na 99 godina, a Srbija je umesto novca od naknade dobila 32% udela u preduzeću "Beograd na vodi".

Najmanje 50% projekta mora da se završi u narednih 20 godina, dok je rok za završetak projekta 30 godina.

"Prva A faza" gradnje predviđa šest objekata površine oko 300.000 m2, a vrednost te investicije je oko 300 mil EUR.

Dobijamo i najluksuzniji hotel u Srbiji

Kada je reč o prvim objektima koji će biti izgrađeni u okviru projekta, već je potpisan ugovor sa renomiranim lancem hotela "W", koji će imati "pet plus" zvezdica, a koji će se nalaziti u okviru "Beograda na vodi".

Izgradnja hotela počeće u prvom kvartalu naredne godine. Paralelno sa tim sledi izgradnja poslovne zgrade, velike kule i tržnog centra.

Izgradnja u drugoj fazi podrazumeva preostalih 1,7 miliona kvadratnih metara, što poslovnog, što stambenog, što komercijalnog prostora.

Beograd će biti posećeniji od Budimpešte, ali čija je zemlja?

Investitor koji će graditi "Beograd na vodi" nije vlasnik ni pedlja zemlje dok ne izgradi određeni objekat, ponovio je premijer Aleksandar Vučić dodajući da oni nemaju šta da odnesu iz Srbije.

- Oni nisu vlasnici ni pedlja zemlje dok ne izgrade određeni objekat. Oni nemaju šta da ukradu, nemaju šta da uzmu i odnesu. Tek kada izgrade objekat onda idemo u konverziju na površini tog objekta u proporciji 68-32, dakle opet izvlačimo profit iako nismo ni dinara za to dali - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da niko nema pravo da mu priča o tržišnoj vrednosti "nečega što je 70 godina vredelo nula".
Projekat "Beograd na vodi" će, kako je premijer rekao, dovesti do rasta BDP-a, rasta zaposlenosti, a glavni grad će za deset godina biti turistički centar posećeniji od Budimpešte.

Odgovarajući na pitanje čime garantuje da će projekat biti izgrađen na vreme, direktor "Eagle Hills" Muhamed Alabar je rekao da se nada "da ćemo iznenaditi građane i biti bolji nego što smo obećali".

- Treba nam i nešto sreće. Ovo nije nimalo lako, mi volimo da radimo teške stvari i znam da ćemo uspeti - istakao je on i dodao da je optimističan imajući u vidu i ekonomski napredak Srbije i efikasnost Vlade Srbije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.