NavMenu

Velike zakupce ne interesuju lokali - "Spens" izgubio oko 200 miliona dinara zakupnine

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 31.08.2015. 12:17
Komentari
Podeli
(Foto: spens.rs)
Zakupci lokala na "Spensu" sada redovno plaćaju kiriju pa preduzeće nema više problema sa neurednim platišama za razliku od ranijih godina.

Ukoliko se pojavi dug odmah se pušta menica kaže direktor Spensa Milan Balać i podvlači da preduzeće više ne dozvoljava kašnjenje u plaćanju zakupnine.

– U proteklih deset godina izgubili smo oko 200 miliona dinara zbog neurednog plaćanja. Sudske sporove koje smo vodili protiv zakupca smo dobili, ali od toga nismo imali vajde jer su u međevremenu zakupci pogasili firme pa nismo imali od koga da naplatimo dug – objašnjava direktor.

Po rečima Balaća na "Spensu" je trenutno slobodno dvadesetak lokala u južnom delu poslovnog objekta prema "Univerexportu" kod bazena, pa je Nadzorni odbor odlučio da se zakup snizi i sada se kreće, u zavisnosti od zone u kojoj se lokal nalazi, od 500 do 3.500 dinara po kvadratnom metru.

- Pokušali smo kontakte s velikim zakupcima, ali trenutno niko od tih velikih nije zainteresovan da dođe, bez obzira na to što smo po ceni konkurencija ostalima. A sada imamo ozbiljnu konkurenciju u gradu i među tržnim centrima, pa nismo više monopolisti - naglašava direktor Balać.

Od zakupa lokala "Spens" mesečno ostvari prihod od oko 16 miliona dinara, što je malo, imajući u vidu troškove preduzeća. U planu su zato dve investicije akva park i izgradnja dvorane za klizanje, što bi trebalo da poveća prihod za tekuće poslovanja.

- Dug firme iz ranijih godina se kreće oko 400 miliona, od čega 80% otpada na dugove prema javno - komunalnim preudzećima. Tako smo "Toplani" duži 200 miliona i tu smo najveći dužnik, "Vodovodu" dugujemo 70 miliona dinara a "Čistoći" 30 miliona – ističe direktor.

Kaže da polugodišnji izveštaj o finansijskom poslovanju nije još gotov, ali da se očekuje da bude na nuli.

- Lane je "Spens" imao gubitak od oko 130 miliona dinara, a očekuje se da preduzeće i ove godine posluje s minusom. U tome veliki udeo imaju porezi, koji ranije nisu bila obaveza. To je porez na imovinu koji smo lane prvi put platili kao korisnici gradskog zemljišta u visini od 65 miliona dinara, a tu sumu očekujemo da ćemo dobiti i ove godine da platimo. Po Zakonu o računovodstvu moramo da izdvojimo novac i za sumnjiva i sporna potraživanja, kojih imamo od 2003. godine pa nadalje, pa smo za to morali opredeliti oko 40 miliona dinara. Zato je realno očekivati i ove godine gubitak - naveo je direktor Milan Balać i podvukao da će za poreze tražiti da Grad novčano pomogne.

Potreban bunar za bazen

Preduzeće ima velike planove kako bi uštedelo novac za komunalije, a direktor Milan Balać skreće pažnju da se priprema javni oglas radi unapređenja energetske efikasnosti, kako bi se rešili troškova za grejanje.

- Još se analizira na koji način će se poboljšati energetska efikasnost, da li će to biti solarni paneli ili gasna kogeneracije i da li će "Spens" u tu invesitciju ući putem javno - privatnog partnerstva. U planu je i bušenje bunara na Spensu, jer vodu za zatvoreni bazen koristimo iz vodovoda, a to je skupo. Zalivni sistem smo lane uradili na Sajmištu i pokazala se kao dobra investicija – istakao je direktor Balać.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.