Izvor: eKapija | Petak, 10.08.2007.| 15:31

Koliko je glavni opštinski/gradski arhitekta zaista – glavni?

Snežana Milešević

U raspodeli opštinske vlasti, u nameri što većeg privlačenja investicija i investitora, nakon izbora 2004. godine, formirana su dva nova tela lokalne samouprave – gradski menadžer i gradski arhitekta. Tako je nastao četvorougao koga čine gradski menadžer, glavni arhitekta, predsednik opštine i skupština, gde svi zajedno treba da urade veoma važan posao, a to je da stvore povoljnu klimu za investiore, svako u svojoj nadležnosti.

Međutim, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, po mišljenju glavnih arhitekata, ovoj funkciji su prilično "vezane ruke". Glavni arhitekta, po njima, nema ingerencije za odlučivanje o građevinskom zemljištu, prostornim planovima i slično. Nadležnosti su prvenstveno u pokretanje inicijative za izradu urbanističkih planova i davanje uputstva i mišljenja pri izradi arhitektonskih projekata i projekata za zaštitu arhitektonskih i očuvanje ambijentalnih vrednosti.

Arhitekta realno daje mišljenje, pokreće inicijative, ali glavnu i odlučujuću ulogu o opremanju gradskog građevinskog zemljišta i donošenju urbanističkih planova imaju čelnici kuća koje se najčešće zovu direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju, a glavni arhitekta je savetodavna ličnost, bez velike mogućnosti odlučivanja.

Kada ga na tu funkciju postavi predsednik opštine, može se očekivati i da arhitekta ima njegovu podršku. Po njihovom mišljenu, u sadašnjem trenutku, jedino ako je ta podrška "bezuslovna" , ideje glavnog arhitekte mogu biti realizovane.

Snežana Milešević
(Zvonko Marković)

- Dosadašnja praksa pokazuje da u donošenju važnih urbanističkih i projektantskih odluka gradski arhitekta ima onoliko vlasti koliko je "zagrabi", u zavisnosti od ambicija, uticaja i podrške predsednika i opštinske uprave – kaže Zvonko Marković, glavni arhitekta Kruševca.

On naglašava da glavni arhitekta daje mišljenje na arhitektonske projekte u opštini, pokreće inicijatieve za izradu urbanističkih planova, ali to mišljenje opštinska uprava nije u obavezi da prihvati.

Snežana Milešević
(Vesna Prosenica)

Glavni arhitekta Novog Sada Vesna Prosenica kaže da je Udruženje urbanista Srbije pravilo povelju, pre sedam godina, u kojoj su predlagali formiranje institucije glavni arhitekta. Tu instituciju bi činio ceo tim koji može da utiče na razvoj prostora grada.

- Jedan čovek, jednostavno, nije u mogućnosti da deluje u kompleksnoj oblasti kao što je urbanizam i izgradnja. Podrazumava se da, u donošenju odluka vezanih za planove i urbanizam, čovek na takvoj funkciji mora da ima uvid sveobuhvatnu sliku grada, strategiju razvoja, budžet, ukupne potrebe grada – kaže Vesna Prosenica, glavni arhitekta grada Novog Sada i i napominje da to danas nije slučaj.

Snežana Milešević

Prema rečima Snežane Milešević, glavnog arhitekte Sombora, ova funkcija ima ulogu da preventivno deluje, upozoravanjem predstavnika lokalne samouprave na sve nedostatke i arhitektonsku i urbanističku problematiku u gradu. Gradske arhitekte ne odlučuju, ali svojim radom doprinose kvalitetu i izgledu grada.

Najavljen je susret glavnih arhitekata za septembar mesec, kada će pobrojati sve činjenice, dobre i loše strane njihove funkcije. Cilj će im biti da analizom sadašnjeg stanja donesu čvrste stavove koje će uputiti nadležnima u Ministarstvu infrastrukture, kako bi njima uticali na poboljšanje funkcije glavnog arhitekte, kao i na izmena i dopune postojećih zakonskih akata.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.