NavMenu

Urbanistička kapa za Zlatibor - novi regulacioni plan dozvoljava podizanje individualnih stambenih objekata do 350 m2

Izvor: Politika Četvrtak, 09.08.2007. 12:35
Komentari
Podeli

Kome je do nove gradnje na Zlatiboru, neka obavezno računa na pravila i odredbe upravo usvojenog plana generalne regulacije ove planine. Taj dugo očekivani akt – koji treba da uvede planski razvoj, više reda u gradnji i jasnu situaciju šta, kako i pod kojim uslovima investitori mogu da grade – usvojili su minule sedmice odbornici Skupštine opštine Čajetina. Završnu reč uskoro daje Ministarstvo za infrastrukturu, nakon čega će krenuti i njegova primena.

Suština plana je sadržana u dva dela: jednom, koji se odnosi na buduću gradnju javnih objekata i infrastrukture, i drugom, koji utvrđuje propise za individualnu izgradnju. A sve to se odnosi na četiri celine Zlatibora, od najužeg centra do udaljenih livada, sa sasvim različitim načinima regulacije.

– Plan u javnom delu prednost daje obezbeđenju infrastrukture, predviđa premeštanje pojedinih državnih objekata, podstiče gradnju hotela visoke kategorije, sportskih centara – objašnjava šef odseka za urbanizam u opštini Čajetina Zoran Militarov.

– Recimo, onima koji bi da grade moderne hotele omogućavaju se bolji uslovi i niže cene komunalnog opremanja. Predviđeno je više zona za sportske i rekreativne sadržaje u centru naselja, na Obudojevici, u prostoru iza hotela "Zelenkada". U planu je da zdravstvena stanica, sa ispostavom hitne pomoći, bude u blizini crkve na Zlatiboru, a na Čolovića brdu jedna ambulanta sa apotekom. Pomeraju se ovdašnji objekti uprave i administracije na pogodnije lokacije, otvoriće se uslužno-informativni centar. Za pijacu se pravi zatvoreni objekat. Planirana je izgradnja groblja, uređenje zelenih površina, parkinga, saobraćajnica, pešačkih i biciklističkih staza itd.

Na pitanje šta predviđa plan kad je reč o individualnoj gradnji, koja je poslednjih deceniju-dve bila veoma popularna na Zlatiboru (sagrađeno je mnoštvo objekata apartmanskog tipa), Militarov odgovara da je najuži centar planine uglavnom popunjen, pa u njemu ne postoje uslovi za individualnu stambenu gradnju, već samo za preuređivanje postojećeg.

– Plan otvara nove zone za podizanje takvih objekata – naselja Zova i Oko, severozapadno od centra. Stambeni objekti mogu biti najviše sa četiri stambene jedinice, ukupne površine do 350 m2. Preko toga smatraju se poslovnim objektima, turističkim pansionima i hotelima, pa podležu i većim dažbinama – navodi Militarov.

– Zlatiboru treba sportski aerodrom, ali je i dalje otvoreno pitanje lokacije. To će se razrešiti kroz prostorni plan, koji se radi u opštini Čajetina – tvrdi Zoran Militarov.

Ima tu još niz pojedinosti, detalja i podcelina kojima se glavni strateški urbanistički akt bavi. Svemu valja dodati da opština Čajetina, u saradnji sa državom, sprema velika ulaganja u infrastrukturu da bi plan mogao da zaživi. Po nekim procenama, tridesetak miliona evra u narednih desetak i više godina. Radovi na gasovodu, koji su nedavno započeti, deo su ovih infrastrukturnih planskih aktivnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.