NavMenu

Studija Urbanističkog zavoda Beograda - rasterećenje Trga Republike, jednog od najvećih saobraćajnih čvorišta prestonice

Izvor: Tanjug Utorak, 17.07.2007. 13:50
Komentari
Podeli

Urbanistički zavod Beograda izradio je studiju čijom bi realizaciom trebalo da bude rasterećeno jedno od najvećih saobraćajnih čvorišta prestonice - Trg Republike.

Prema rečima direktora Sektora za saobraćaj Urbanističkog zavoda, Dušana Milanovića, osnovni cilj studije, kojom je predviđena izgradnja metroa, podzemne garaže i redukcija saobraćaja, bio je oslobađanje tzv. kruga dvojke, kojim dnevno prolazi više od 420.000 vozila, od čega polovinu čini javni gradski, a 16-17% putnički saobraćaj.

S obzirom na to da se u samom špicu, na prostoru od Studentskog trga do Trga Nikole Pašića i od Knez Mihailove do Simine ulice, nalazi između 3.500 do 4.500 pešaka, studijom je predviđena izgradnja metro stanice na dubini od 21 metar, kao i podzemnih prolaza za prešake.

- Ulaz u podzemni deo bi bio izgrađen prema zahtevima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, tako da ne remeti izgled i strukturu Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta - objasnio je Milanović.

Na prvom podzemnom nivou ispod površine ulice bio bi smešten komercijalni prostor, površine 6.000 m2, sa tržnim centrom. Iz njega bi se ulazilo u sledeći nivo - putnički takozvani vestibil, a odatle u metro.

U komercijalni nivo ulazilo bi se iz same Galerije, kod "Sport caffe", sadašnjeg terminusa na Trgu Republike, stajališta za autobuske linije 24 i 26 i iz Vasine ulice, gde već postoji trolejbuska stanica.

Prema planu, u metro, koji bi se nalazio ispod sadašnjeg "Staklenca", odnosno buduće Galerije, ulazilo bi se kod "Sport coffe", a kod Doma omladine bio bi napravljen pešački prolaz koji bi direktno bio povezan sa Galerijom, sa jedne, i "Sport caffe" sa druge strane.

Zbog specifičnih sadržaja na Trgu Republike, kao što su pozorište i muzej, planirana je i izgradnja podzemne garaže kapaciteta do 200 mesta, na prostoru od Francuske ulice do Spomenika knezu Mihailu, u koju bi se ulazilo iz pravca terminusa na Trgu Republike.

Milanović kaže da su postojala četiri scenarija redukovanja saobraćaja, ali da je izabran onaj za koji se pokazalo da na duže staze daje najbolje rezultate, jer će sa rastom standarda i obim saobraćaja biti veći.

Rešenje koje je prihvaćeno podrazumeva varijantu izgradnje dva tunela - jednog koji bi išao u smeru od Brankovog mosta ka Despota Stefana, a drugi od Francuske ulice ka Brankovom mostu, kojim bi se odvijao isključivo putnički saobraćaj.

- Prema ovom predlogu, gradski prevoz bi ostao na površini, ali bi se terminus izmestio kod Doma vojske i u Francusku ulicu - objasnio je Milanović, ukazujući da 60% građana dolazi u centralnu zonu javnim prevozom, kome i treba obezbediti maksimalnu protočnost.

Beograd danas ima veoma nizak stepen motorizacije, jer na 1.000 stanovnika dolazi 208 automobila, a prema zvaničnim podacima u glavnom gradu registrovano je samo 320.000 automobila, za razliku od Beča, koji ima 700.000 ili Ljubljanje koja ima 560.000 automobila.

Milanović ukazuje da gužve u gradu nisu prouzrokovane brojem automobila već su posledica zastarele saobraćajne infrastrukture, signalizacije i neadekvatnog režima saobraćaja.

- Jedno od rešenja je laki šinski sistem i u ovom trenutku urađen je plan za prvu liniju od Ustaničke ulice do Trga Nikole Pašića, a predstoji izrada idejnih projekata za deonicu od Trga do Tvorničke ulice u Zemunu, za koje je Direkcija za gradsko građevinsko zemljište Beograda upravo raspisala tender - rekao je on.

Podsećajući da laki šinski sistem nije metro, jer na nekim deonicama linije ne idu pod zemljom, a i razlika u ceni je ogromna, Milanović navodi da kilometar metroa košta i do 100 mil EUR, a površinska trasa je deset do 15 puta jeftinija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.