NavMenu

Obojeni asfalt kao u Skandinaviji - Pogledajte kako će izgledati novi gradski trg u Šapcu (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 03.06.2015. 16:09
Komentari
Podeli
Budući izgled trgaBudući izgled trga
Trg šabačkih žrtava uskoro dobija novo ruho, rekla je za "eKapiju" Ksenija Lukić, master inženjer arhitekture, zaposlena u JUP "Plan" Šabac, koja je jedna od autora novog vizuelnog identiteta gradskog trga u Šapcu.

- Gradska uprava Šapca je tokom 2014. godine započela proces obnove glavnog gradskog trga, koji već godinama važi za nedopustivo devastiran prostor u srcu grada. Autorski tim, rasterećen zbog skromnog budžeta, velike neizvesnosti u pogledu realizacije rešenja i mogućnosti nedobijanja političke podrške, pristupio je oblikovanju centralnog gradskog trga kao svojevrsnoj igri u kojoj su svi građani pozvani da učestvuju - istakla je Lukić dodajući da, osim nje, autorski tim čini još jedan arhitekta, Bojan Alimpić i slikar Igor Marsenić.

Idejni autori novog vizuelnog identiteta gradskog trga u Šapcu prezentovali su juče gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću i Vladimiru Nedeljkoviću, direktoru javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem, situacioni plan za uređenje centra Trga šabačkih žrtava.

Ksenija Lukić je rekla da je trenutno stanje u kome se trg nalazi loše, i da je uređenje neophodno. Ona je istakla da će novi trg imati obilje novina koje ne mogu da se vide u drugim gradovima Srbije.

- Rukovodili smo se iskustvom koje postoji u našem javnom preduzeću, ali i novim metodama u analizi prostora. Po prvi put ćemo imati obojeni asfalt, koji se koristi u skandinavskim zemljama, Španiji i Portugalu, a u ovom delu Evrope nikada nije primenjen. To je značajna inovacija ne samo za Grad Šabac, već i za celu Srbiju. Pored toga, na novom trgu će se naći i vertikalno zelenilo, koje je retko u gradovima Srbije - rekla je Lukić.

Kako navodi Lukić, projektantski tim se opredelio da prostor trga podeli u više manjih celina, sa idejom da ih različito tretira i dizajnira. Cilj je da se korisnici navedu da aktivno koriste prostor otkrivajući različite ambijente. Gruba podela bi se mogla svesti na 4 zone, od čega je jedna pretrpela minimalne intervencije, te se sam rad fokusirao na preostale tri zone. One se najjednostavnije mogu definisati: trg kao spomenik, trg kao događaj i trg kao igralište.


- Idejno rešenje trga karakteriše primena intenzivnih boja u uređenju partera, postavka savremene konceptualne skulpture i spomenika, formiranje vertikalne zelene bašte i izložbenog prostora-galerije na otvorenom. Ipak, najveća specifičnost projekta je otvorena saradnja autora i formalnih gradskih institucija sa različitim kreativnim pojedincima, neformalnim grupama i građanskim inicijativama, a sve uz organizaciju kreativnog direktora projekta - ističe naša sagovornica.

Prema rečima Vladimira Nedeljkovića, direktora JP za upravljanje građevinskim zemljištem u Šapcu, plan je da se trg renovira do kraja septembra 2015. godine. On je kazao da su pokrenute tri javne nabavke, za izradu dela trga od asfalta, za deo sa bojenim betonom i treća nabavka za električnu energiju. Radovi bi trebalo da počnu do 15. juna i traju do sredine septembra, kada će Šapčani dobiti trg sa novim izgledom.

Vrednost radova je 45 miliona dinara. U ovaj iznos nije uračunata izgradnja fontane, za koju će novac biti opredeljen posle rebalansa gradskog budžeta.

I. M.

Fotogalerija
Trg šabačkih žrtava
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.05.2024.  |  Energija

Izraelska kompanija Nofar Energy u Adi počela gradnju najveće solarne elektrane u Srbiji - Projekat vredan 25 mil EUR

Nofar Energy postavio je kamen temeljac za najveću solarnu elektranu u Srbiji. Projekat je vredan 25 mil EUR sa procenom godišnje proizvodnje električne energije od 33.150.000 kWh. Danas je izraelska kompanija Nofar Energy postavila kamen temeljac za dve solarne elektrane kapaciteta 26 MW. Po ukupnom kapacitetu, ovo je najveći solarni park koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine. Ovim činom počinje izgradnja dve

27.05.2024.  |  Vesti

Na prodaju imovina preduzeća IMT Knjaževac

27.05.2024.  |  Vesti

28.06.2023.  |  Agro

Da li se isplati tov pilića?

28.06.2023.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.