Izvor: seebiz.eu | Nedelja, 01.03.2015.| 13:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Potvrđena ponuda londonske kompanije "IWG" za kupovinu instituta "Simo Milošević" u Igalu

Ponuda konzorcijuma "International Wellness Group" (IWG) iz Londona ispunila je sve uslove javnog tendera za kupovinu 56,48% akcija Instituta "Simo Milošević", saopštio je predsednik Tenderske komisije, Branko Vujović.

On je rekao da kao potvrdu za to imaju dokumenta koja su notarizovana i kojima se dokazuje ispunjenost uslova iz ponude.

- Dužni smo da podnesemo izveštaj Savetu za privatizaciju i kapitalne projekte, koji daje saglasnost predlogu i upućuje ga Vladi i vlasnicima akcija kada se može govoriti o prihvatanju, potpisivanju ugovora ili zaključivanju transakcije - kazao je Vujović na konferenciji za novinare, javlja Mina - business.

Kada je reč o elementima ugovora o kupoprodaji, Vujović je rekao da je prilikom razmatranja ponude i u pregovorima sa ponuđačem posebna pažnja posvećena potrebi održavanja i razvoja osnovne funkcije Insituta kao prepoznatljivog zdravstvenog centra i brenda zdravstvenog turizma.

- Ponuđač je ugovorom o kupoprodaji preuzeo obavezu da minimalno uloži deset miliona eura, u periodu od pet godina, u opremu za medicinsku rehabilitaciju, reumatologiju i fizikalnu medicinu. Od tog iznosa nije dozvoljeno odstupanje - naveo je Vujović.

Ponuđač je, kako je kazao, prepoznao da je posebna vrednost Instituta u postojećem stručnom kadru, koji su osposobljen za obavljanje osnovne delatnosti i tome će biti posvećena posebna pažnja, što je definisano u prilogu ugovora, u kojem se navodi da će Institut postati vodeći medicinski institut koji je centar izvrsnosti za pružanje kompletnih rehabilitacijskih tretmana i terapija medicinskog wellness-a, sa dva kvalitetna hotela koji omogućavaju da ljudi različitih primanja mogu da koriste centar.

- Ponuđač se obavezao da realizuje minimalna investiciona ulaganja u društvo od 50 mil EUR, uključujući ulaganje u medicinsku opremu i iznosu od 10 mil EUR u roku od pet godina od preuzimanja društva za rekonstrukciju, renoviranje, unapređenje i izgradnju Faze II kako bi se unapredio kvalitet sadržaja do četiri zvezdice i Vile Galeb do sadržaja od pet zvezdica, uključujući investiciju u medicinsku opremu, u skadu sa investicionim planom - objasnio je Vujović.

U ugovoru o kupoprodaji se navodi i da zavisno od rezultata Studije izvodljivosti i u skladu sa planskom dokumentacijom, ponuđač je ponudio dalje ulaganje u roku od pet godina, od 127 mil EUR i očekivano ulaganje u periodu od šeste do osme godine, od 55 mil EUR.

- Kompanija, kupac i Fond zdravstvenog osiguranja će usaglasiti i potpisati ugovor o korišćenju usluga kompanije sa odloženim stupanjem na snagu od dana zatvaranja, koji predviđa minimalno 100 hiljada noćenja godišnje, pri čemu će cene iz postojećeg ugovora ostati na snazi i primenjivaće se do početka kupčevog ulaganja u Fazu I u skladu sa investicionim programom - dodao je Vujović.

Ugovorom je predviđeno da za vreme trajanja investicionog programa kupac ne može bez prethodne saglasnosti prodavaca prodati, otuđiti, ustanoviti teret ili na bilo koji drugi način raspolagati dijelom ili imovinom kompanije u celini, doneti odluku ili bilo koji drugi akt i uraditi nešto što vodi statusnoj promeni kompanije.

- Prodavci će imenovati nezavisnog kontrolora, iz redova najvećih kuća KPMG, "Price Waterhouse Coopers" ili "BNP Paribas", koji će na godišnjem nivou kontrolisati realizaciju investicionog programa - rekao je Vujović.

Prema odredbama ugovora, u novoizgrađenim sadržajima na području Instituta, koji budu odobreni planskom dokumentacijom dozvoljena je prodaja do 30% kapaciteta, u skladu sa postojećom praksom kod izgradnje ovakvih rezidencijalnih sadržaja.

Vujović, kako je kazao, veruje da su nedavne ocene saopštene u javnosti da nisu zadovoljeni uslovi iz tendera nesporazum.

On je rekao da se prema odredbama ugovora vidi da nema opterećenja imovine bez saglasnosti prodavaca, zbog čega kupac ne može založiti imovinu i koristiti kredit na osnovu te imovine.

- Kada je reč o proceduri vraćanja akcija za slučaj da se ne ispune obaveze iz investicija, kupac je u obavezi da unapred potpiše blanko dokument u Centralnoj depozitarnoj agenciji (CDA) koji se aktivira za slučaj da nastanu uslovi za raskid - objasnio je Vujović.

Takođe, umesto bankarske garancije imaju nadoknadu od 10 mil EUR, što je veći iznos nego kada bi koristili klasične garancije. Ugovor se, kako je dodao, može raskinuti u toku investicionog perioda od pet godina.

Na pitanje da li se neko za ovo vreme informisao o detaljima ponude, Vujović je rekao da nisu imali zahtev od bilo kog građanina, partije, poslanika ili odbornika da traži pojašnjenje iz bilo koje stavke iz ugovora radi informisanosti.

Na pitanje da li je stav Udruženja građana Izbor da će raskinuti koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) u Herceg Novom ukoliko Savet za privatizaciju potpiše ugovor sa konzorcijumom IWG pritisak na Tendersku komisiju, Vujović je odgovorio da se kao predsednik Tenderske komisije ne bi usudio da tumači zaključke ili stavove drugih političkih partija.

- Ali mi se čini da bi odluke trebalo donositi na osnovu činjenica, kakve god bile, pa makar i političke. Razmem zabrinutost građana Herceg Novog za ovaj projekat, kao i da je bilo investicija koje nisu dale očekivane rezultate - dodao je Vujović.

IWG je u vlasništvu kompanija "Replus Limited", "Sterling Campbell Limited", "KCM Capital Limited", "KCM Capital Limited" (za Brown Rudnick) i "Luminor LLC".

Ponuđač je, kako je naveo Vujović, potvrdio da ispunjava kvalifikacione uslove odnosno da ima pismo namere ili sklopljen ugovor o upravljanju sa renomiranom kompanijom koja ima ekspertizu i upravlja najmanje jednim centrom za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju.

- Kao potvrdu ispunjenja ovog segmenta kvalifikacionih uslova ponuđač je dostavio pismo namere od "International Hospital Group Limited" (IHG), u kome kompanija iskazuje nameru da upravlja tim objektima u Institutu - rekao je Vujović.

Ponuđač je ispunio uslov da je u toku poslednje tri poslovne godine ostvario ukupan prihod od najmanje 100 mil EUR, za šta je dostavio izveštaje PwC za "Brown Rudnick LLP&Affiliates", prema kojima su ukupni prihodi u 2013. godini iznosili 133,29 mil USD, a za period od tri godine 300,31 mil EUR i koji uz upravljačku kontrolu u IWG ispunjava ovaj kvalifikacioni uslov.

IHG osnovana je 1978. godine i realizuje preko 450 zdravstvenih projekata u 49 zemalja za klijente iz privatnog i javnog sektora, uključujući 22 državne vlade, Ujedinjene nacije, Svetsku banku (SB) i Međunarodnu finansijsku korporaciju.

Od svog osnivanja IHG je angažovala i obučila preko 15 hiljada zaposlenih.

Država je do sada više puta bezuspešno nudila na prodaju akcije u Institutu, a poslednji tender je poništen jer ponude koje su dostavile "MK grupa", biznismena Miodraga Kostića i francuski "Vichy", nisu odgovarale kriterijumima.

Tender za privatizaciju Instituta prvi put je raspisan 16. aprila 2008. godine, ali je u septembru 2009. godine poništen, jer je austrijska kompanija "Christof Management International" odustala od kupovine.

Zdravstveni centar u Igalu najveća je i najpoznatija institucija za multidisciplinarno banjsko lečenje na Mediteranu. Kompanija je vlasnik i ekskluzivne Vile Galeb, koja je sagrađena 1979. godine isključivo za potrebe tadašnjeg predsednika SFRJ, Josipa Broza Tita.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE