NavMenu

Izmene i dopune Plana za regulaciju turističkog centra "Divčibare" - Ipak neće biti novog jezera

Izvor: eKapija Ponedeljak, 23.02.2015. 13:12
Komentari
Podeli
(Foto: Marija Kambić)
Članovi Gradskog veća utvrdili su predlog izmene i dopune Plana generalne regulacije za turistički centar "Divčibare", objavljeno je na valjevo.rs. Cilj je bio da se Planom ostvari mogućnost održivog razvoja i razvoja turizma Divčibara.

Ovim izmenama i dopunama plana odustalo se od nekih prethodnih rešenja kao što je jezero u centru Divčibara, jer kako se pokazalo, to je nerealna investicija. Umesto toga, akcenat je stavljen na prirodnu retkost koju ima Divčibare, a to su tresetišta. Ovim planom se predviđa uređenje tresetišta, njihova zaštita i formiranje staza za šetnju, vožnju bicikli i nordijsko skijanje.

- Usvajanjem ovog novog Plana biće omogućena investiciona ulaganja na Divčibare. Bez ovog Plana, na Divčibarama nije bilo moguće ništa značajnije uraditi. Grad Valjevo ima dosta parcela na Divčibarama, a ovaj Plan omogućava to da je te parcele moguće izdati ili prodati. Bez ozbiljnih ulaganja na Divčibarama nema govora o njihovom daljem razvoju. Zahvaljujući ovom Planu, biće moguće konkurisati za projekte iz domaćih i stranih fondova. Imamo nekoliko projekata koji čekaju ovaj Plan, kao što je izgradnja kanalizacione mreže, što je jedan od najvećih infrastrukturnih problema - rekao je na sednici Gradskog veća Dragan Jeremić, direktor JP Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva.

Gradsko veće utvrdilo je predlog izmene i dopune Plana "Divčibara" uz dva zaključka. Prvi se odnosi na parcelu čiji je katastarski broj 768, čija je lokacija neposredno uz hotel "Maljen", a koja je određena Planom za kulturno-edukativne sadržaje, da se njena namena vrati na javne zelene površine. Drugi zaključak Gradskog veća odnosi se na to da se preispitaju procedure i mehanizmi donošenja urbanističkih planova. Ovom prilikom gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić je ocenio da je ovaj Plan "Divčibara" dosta bolji od predhodnog i da on otklanja neke nelogičnosti koje su postojale u predhodnom Planu.

Članovi Gradskog veća utvrdili su i predlog odluke o izmenama odluke o izradi Plana generalne regulacije za deo naseljenog mesta Gornja Grabovica. Na današnjoj sednici, pored ostalog, Gradsko veće utvrdilo je i predlog odluke o izmenama odluke o boravišnoj taksi kojom je predviđen iznos od 80 dinara za boravak u ugostiteljskim objektima za smeštaj u naseljenom mestu Divčibare, iznos od 70 dinara za boravak u ugostiteljskim objektima u Valjevu i 60 dinara za boravak u ugostiteljskim objektima za smeštaj u ostalim naseljenim mestima grada Valjeva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.