NavMenu

Prvi licencirani agenti za nekretnine dobili sertifikate - Za novi krug se prijavilo još 1.300

Izvor: Blic Petak, 13.02.2015. 08:43
Komentari
Podeli
Prvi licencirani agenti za nekretnine, njih 483, dobili su sertifikate, a za novi krug testiranja prijavilo se još 1.300.

Od 9. maja dozvolu za rad imaće samo agenti s licencom koji su upisani u registar posrednika, a oni koji to žele da postanu moraće da polože stručni ispit u kome će pokazati znanje iz prava, marketinga, finansija, poreza, prostornog planiranja i gradnje.

Nenad Đorđević, predsednik upravnog odbora udruženja "Klaster nekretnine", rekao je za "Blic" da će licenciranje smanjiti sivu ekonomiju, iskoreniti rad na crno i povećati sigurnost klijenata.

- Imaćemo uskoro spreman registar u koji će biti upisan svaki agent i svaka firma koja se bavi posredovanjem pa će građani moći da provere s kim posluju i da izbegnu da budu prevareni - kaže Đorđević.

Zoran Jevđović, jedan od prvih agenata za nekretnine koji su dobili licence, rekao je za "Blic" da su napokon definisana pravila struke i da se konačno zna ko može, a ko ne može da se bavi ovim poslom.

- Važno je da svi budu zaštićeni, i mi koji se bavimo tim poslom i naši klijenti. Mnogi su dosad radili ovaj posao u kućnoj varijanti, a sada više neće moći tako da posluju, što će uvesti red u tržište nekretnina - kaže Jevđović.

On savetuje svima koji se pripremaju za drugi krug ispita da ozbiljno shvate učenje, jer gradivo nije lako, čak ni za nekoga ko je godinama u poslu.

Tome u prilog govori i podatak da je od 719 prijavljenih ispit položilo samo 483.

- Za drugi rok prijavilo se oko 1.300 kandidata, i to je mnogo više nego što smo očekivali, jer su naše procene bile da se ovim poslom bavi oko 1.500 agenata. Izgleda da su mnogi koji su ostali bez posla, ili nedavno završili školu, rešili da se okušaju u poslu s nekretninama - kaže Željko Stojanović, viši savetnik u Ministarstvu trgovine.

Građani kojima od maja budu potrebne usluge agencija za nekretnine moći će u registru da provere da li je agencija s kojom posluju registrovana, a potom i da li je registrovan i agent s kojim neposredno sarađuju, a jedna od najvažnijih stvari je to da niko neće moći da se bavi ovim poslom na divlje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.