Izvor: Colliers International | Utorak, 08.05.2007.| 09:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ukupna količina poslovnog prostora u Beogradu povećala se za 40% - od kraja 2005. godine do maja 2007

Philip Harold Bay

270,000m2 kvalitetnog poslovnog prostora u glavnom gradu Srbije – kažu u Pregledu tržišta poslovnog prostora u Beogradu za 2007 međunarodni konsultanti za nekretnine

Prema novom istraživanju izvršenom od strane Colliers International Srbija, ukupna ponuda poslovnog prostora u Beogradu povećala se za 40% od kraja 2005. godine. Ukupna površina kvalitetnog poslovnog prostora za iznajmljivanje (A i B klase) u glavnom gradu Srbije sada iznosi 270,000m2. Od toga najveći deo čini poslovni prostor A klase, ukupno 145,000 m2.

Najveći deo kancelarijskog prostora – oko 200,000m2 – nalazi se u Centralnoj poslovnoj zoni Beograda. Većina novih poslovnih objekata gradi se na Novom Beogradu, prošle godine ta opština imala je udeo od 90% poslovnog prostora A klase i 80% poslovnog prostora B klase. Novi poslovni prostori u centru grada ostaju retkost.

Do kraja 2006. godine bilo je 20,000m2 poslovnog prostora klase A i B za iznajmljivanje, kažu u Colliers International Srbija u njihovom Pregledu tržišta poslovnog prostora u Beogradu. Procenat slobodnog poslovnog prostora A klase iznosio je 9%, odnosno samo 7% u Centralnoj poslovnoj zoni.

Iznos prosečne zakupnine poslovnog prostora A klase pao je za 7.5% u 2006. godini. Međutim, prihod na investiciju za poslovne prostore ostalo je oko 9%, što je relativno visoko u poređenju sa drugim zemljama centralne i istočne Evrope.

Philip Harold Bay
(Jovica Jakovac)

Jovica Jakovac, Generalni menadžer Colliers International Srbija izjavio je: “Sa porastom ukupne količine poslovnog prostora i nastavkom ekonomskog oporavka zemlje, ovo je uzbudljivo i dinamično tržište na kome smo jasni lideri. Naši klijenti znaju da dobijaju najprofesionalnije usluge od Colliers International Srbija.”

Jovan Tatalović, menadžer odeljenja za poslovne prostore u Colliers International Srbija dodao je: “Uz projekte kao što su Airport City Belgrade, Grawe, Blok 40 i skoro završene objekte mešovite upotrebe u bloku 24 pored Arene, imamo priliku da sa našim klijentima radimo na sjajnoj ponudi novih objekata u Beogradu.”

Philip Harold Bay

Philip Bay, Regionalni direktor Colliers International Southeast Europe, zaključio je: “Veoma sam ponosan na odlična istraživanja tržišta koja objavljujemo besplatno za sve. To je veoma vredno sredstvo za sva odgovorna lica, novinare i analitičare. To je samo još jedan od razloga zašto je Colliers International Southeast Europe vodeći konsultant za nekretnine u regionu.”

Nova istraživanja koja su objavljena u Pregledu tržišta poslovnog prostora u Beogradu za prvu polovinu 2007. godine mogu se besplatno skinuti sa sajta Colliersa.

Colliers International Southeast Europe je nedavno proglašen za Konsultanta godine u regionu drugu godinu zaredom.

************************************************************************

Kontakt informacije: Christen Thomson, Regional Public Relations Director, Colliers International. E-mail: christen.thomson@colliers.com. Mobile: 00385992187603

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.