NavMenu

Kako će Beograd izgledati nakon izgradnje podzemnih garaža - Najveća na Studentskom trgu, početak radova možda već krajem 2015. (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 17.12.2014. 16:00
Komentari
Podeli
Budući izgled Studentskog trga i ulaz u podzemnu garažuBudući izgled Studentskog trga i ulaz u podzemnu garažu
Hoće li podzemne garaže konačno smanjti probleme sa parkiranjem i kako će centralne prestoničke ulice izgledati posle njihove izgradnje, pitaju se Beograđani dok ovih dana slušaju najave gradskih vlasti.

Izgradnja 4 podzemne garaže – ispod Studentskog trga, u Kosovskoj ulici, kod Narodne biblioteke (u Skerlićevoj) i kod Đeram pijace, jedan je od centralnih projekata koje vlast u Beogradu ima u planu za naredni period. Gradski menadžer Goran Vesić pre nekoliko dana izjavio je da će prva biti garaža na Studentskom trgu, gde radove očekuje već krajem naredne ili početkom 2016. godine. Nju će potom pratiti i preostale tri.

Ipak, ne sme se zaboraviti da te najave u ovom trenutku ne moraju ništa konkretno da znače. Naime, kako se radi o skupom projektu, namera je da ga realizujemo putem javno-privatnog partnerstva, što znači da Beograd zapravo mora da čeka investitora i da ništa nije izvesno dok se ne pojavi – konkretan privatni partner, spreman da uloži novac.

Vesić je najavio da su za taj posao već interesovali mnogobrojni investitori, pa nam ostaje da se nadamo da će tako zaista i biti.

Grad je učinio prvi korak, te se sada traži konsultant za pripremu javnog poziva za JPP, koji bi trebalo da dogodine bude objavljen. Tender za konsultanta finansira EBRD, a on je bio otvoren do 21. novembra. Očekuje se da će EBRD uskoro objaviti ko je odabran u tom poslu, a prema njihovim najavama, konsultant treba da uđe u posao početkom 2015.

Za sve 4 garaže postoji idejni projekti, a za onu kod Đerma i građevinska dozvola. Naime, ta garaža je od deo davnašnjeg projekta rekonstrukcije Đeram pijace, u okviru koga je planirana rekonstrukcija pijace, gradnja poslovnog centra sa dve kule, trga sa pjacetom i lokalima.

Ulaz u garažu na Studentskom trguUlaz u garažu na Studentskom trgu
Za preostala tri objekta nedavno je su završeni urbanistički projekti, koji su još danas i sutra na javnom uvidu u Sekretarijatu za urbanizam grada Beograda.

Nakon toga sledi pribavljanje saglasnosti Komisije za planove, na urbanističke projekte, a potom prikupljanje preostale dokumentacije. Do 10. januara biće izdate i lokacijske dozvole za garaže na Studentskom trgu, u Skerlićevoj i Kosovskoj ulici, a izradu glavnog projekta grad će prepustiti privatnom partneru, najavio je Vesić. Kako su u "Parking servisu" rekli za "eKapiju", privatni partner će tako moći da izvrši određene modifikacije prema sopstvenim afinitetima, naravno u okviru onoga što urbanistički projekti dozvoljavaju.

Do 1.700 parking mesta

Kako je najavljeno iz Gradske uprave, četiri parkirališta trebalo bi da obezbede najmanje 1.700 novih parking mesta u Beogradu. Ipak, tačan broj znaće se kada budu završeni glavni projekti i, naravno – kada se čuju mišljenja zainteresovanih investitora. Najveća garaža trebalo bi da bude ona ispod Studentskog trga, koja će imati mesta za više od 750 automobila.

Inače, u planu je da taj deo grada celokupno promeni izgled. Naime, trolejbuska okretnica će neko vreme biti iznad podzemne garaže, ali je namera da u budućnosti ona bude izmeštena na Dorćol,

Kada bude izgrađena podzemna garaža na Studentskom trgu, trolejbuska okretnica će još neko vreme ostati iznad nje. Vesić najavljuje da je "u daljoj budućnosti" predviđeno njeno izmeštanje na Dorćol, najverovatnije u Dunavsku ulicu. Kada će se to desiti zavisiće od gradske kase, ali je izvesno da Studentski trg treba da postane pešačka zona. "Selidba trolejbusa" predviđena je Planom detaljne regulacije prostora između Francuske, Ulice cara Dušana, Tadeuša Košćuška i stare pruge na Dorćolu, o kome je "eKapija" nedavno pisala.


Dok čekamo tender i privatnog partnera koji će nam dati konačan odgovor na pitanja sa početka teksta, prestavljamo vam kako bi trebalo da izgledaju buduće podzemne garaže, odnosno – kako bi prestoničke ulice mogle da izgledaju, kada garaže budu sagrađene.


Fotogalerija
Beograd dobija 4 nove podzemne garaže
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.