NavMenu

Proverite da li investitor ima dugovanja - Beograd dobio Info-centar za kupce stanova

Izvor: eKapija Sreda, 03.12.2014. 20:10
Komentari
Podeli
U Direkciji za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju Beograda proradio je Info-centar, gde će građani koji žele da kupe stan moći da se informišu o tome da li je investitor ispunio obaveze ili ima dugovanja prema gradu, prenosi Beoinfo.

Početku rada Info-centra prisustvovao je i gradski menadžer Goran Vesić. Vesić ističe da je Info-linija otvorena u okviru kampanje naplate gradskog građevinskog zemljišta od investitora koji ovu obavezu nisu ispunili.

- Sada će svaki građanin koji želi da kupi stan u Beogradu moći pozivom na brojeve Info-centra da proveri da li investitor duguje za zemljište ili ne, odnosno da li stan ima na sebi neki teret. Time pomažemo građanima da ih neko ne prevari i istovremeno vršimo pritisak na investitore da plate svoje obaveze. Podsetiću da smo, osim toga što smo obavestili investitore o dugovanjima, omogućili i regulisanje dugovanja na 36 rata. Istovremeno, o ovome smo obavestili i notarsku komoru, koja će biti u prilici da obavesti potencijalnog kupca nekretnine da postoji notarska katastarska zabeleška i spor koji je u toku - rekao je Vesić.

Gradski menadžer istakao je i da onaj ko ne plaća gradsko građevinsko zemljište ostvaruje ekstraprofit i zapravo otima od vlastitog grada.

- Mi taj novac koristimo za kanalizaciju, vodovod, puteve i svu ostalu infrastrukturu. Oni koji na taj način prodaju stanove istovremeno varaju i svoje kupce, prodajući im nekretninu pod teretom, a tim sledom ni grad Beograd nema sredstva koja su potrebna za dalje infrastrukturno opremanje. Ovakvih investitora u gradu ima oko 10%, dok najveći broj izmiruje svoje obaveze na vreme - rekao je Goran Vesić.


Direktor Direkcije za gradsko građevinsko zemljište Branislav Popović rekao je da će od početka 2015. godine biti objavljivan spisak svih dužnika.

- Imamo 970 takvih ugovora, čija je vrednost 11 milijardi dinara, što je velika suma novca koja bi pomogla da se izgradi značajan deo gradske infrastrukture - rekao je Popović, apelujući na kupce i suugovorače da ne ulaze u takve poslove, prenosi Beoinfo.

TELEFONI

Brojevi telefona na koji građani svakog radnog dana mogu da se obrate i provere da li je investitor platio naknadu za gradsko građevinsko zemljište su 344-11-06, 20-41-321 i 20-41-320.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.