NavMenu

(AG Nekretnine) Rezidencijalna prepoznatljivost Gemax-a

Izvor: AG Nekretnine Nedelja, 15.04.2007. 11:57
Komentari
Podeli

U evidentnom procesu pozitive ekspanzije daljeg razvoja rezidencijalnih projekata u Srbiji i Beogradu pogotovo, želimo ovom priliko da istaknemo neke od njih. Oni su svojom savremenom arhitekturom i kvalitetnim unutrašnjim opremanjem definitivno na pojedinim prostorima rezervisanim za rezidencijalnu gradnju u Beogradu, podigli vrednost i sadržajnost tih prostora na svetski nivo.

Ovom priliko želimo da Vam predstavimo nekoliko poduhvata kompanije Gemax. Ona je na njima učestvovala i kao investitor i kao projektant i kao izvođač radova. To ovu kompaniju zajedno i sa procesom pripremanja tih lokacija, svrstava u kategoriju prvoklasne domaće develoment kompanije za ovu prirodu projekata.

Prvi u nizu projekata koji je i realizovan, koga ovom prilikom predstavljamo je stambeni objekat u ulici Omladinska 13. Trenutno u Beogradu nema privlačnijih lokacija za rezidencijalnu gradnju od ove lokacije na padinama Lisičijeg potoka. Ovaj objekat je u periodu 2004-2006. projektovan i izveden. Autori objekta su naši poznati arhitekti Goran Vojvodić, dipl.ing. arh. i Grozdana Šišović, dipl.ing. arh. Objekat je nagrađen nagradom za „najbolji realizovan objekat 2006 godinu“ na Salonima arhitekture u Beogradu i Novom Sadu.

Drugi i treći objekat, tj. rezidencijalni kompleksi, nalaze se na Dedinju, odnosno u ulici Goleškoj, tj. ulici Rodoljuba Čolakovića. Trenutno se nalaze u fazi projektovanja i očekuje se njihov skoriji početak realizacije. Kako smo već rekli u oba slučaja kompanija Gemax figuriše i kao inevstitor i kao izvođač radova. Ovaj kompleks je u projektantskom smislu takođe delo arhitekte Gorana Vojvodića.

Novo okruženje u Omladinskoj

Ovaj objekat se sastoji od tri nezavisne stambene jedinice, tri kuće, od kojih je jedna projektovana za poznatog investitora, i po strukturi se unekoliko razlikuje od preostale dve. Ova kuća je upravo onaj deo, u okviru kompletnog i kompaktnog objekta, koji je tretiran kao ugaoni motiv, sa višim krovom, nešto drugačijim odnosom masa i kompozicijom primenjenih materijala, kao i pristupom sa obe kolske saobraćajnice. Ova kuća je inače jedina u kojoj se koristi potkrovna etaža u stambene svrhe u vidu studia, odnosno radne sobe sa pratećim prostorijama. U funkcionalnom smislu, sve kuce su projektovane prema visokim standardima savremenog stanovanja.

U svakoj od pojedinačnih lamela projektovani su sledeći sadržaji :

- prizemlje: antre, dnevni boravak, kuhinja, trpezarija, toalet, ostava i stepenište;

- sprat: roditeljska soba sa kupatilom, dve dečije sobe sa zajedničkim kupatilom, terase i površine pod komunikacijom;

- podrum: garaža, tehnička prostorija, ostava, praonica, toalet i prostorija sa slobodnom namenom ( fitnes, hobi...);

- potkrovlje (samo u kući 1): studio- radna soba, soba, kupatilo, površine pod komunikacijom;

Ukupna neto površina svih etaža u kući na uglu je i nešto veća i iznosi 334 m2. U preostale druge dve postignuto je 308 m2. Ukupna postignuta BRGP 818.98m2.

Dnevni prostor kuća je organizovan u prizemlju kao tekući, jednoprostor sa dvostranom orjentacijom, dok je zona za spavanje i odmor smeštena na gornjim spratovima. Objekat je postavljen na terenu u nagibu, tako da je na prizemnoj etaži ostvaren kontakt sa terenom, a istovremeno je formirana i suterenska etaža objekta, sa garažnim prostorom i servisnim sadržajima.

Svaki od objekata ima nezavisan pešački i kolski pristup, i svojom pozicijom na placu, oformljuju prednje dvorište, pristupno, reprezentativno, vidno sa ulice, i zadnje, intimno dvorište, koje teži da obezbedi onu privatnost i komfor porodici koja ga koristi. Pristup objektima je tretiran sa posebnom pažnjom, sa nadstrešnicama čija je forma takva da svojom linearnošću naglašava pravac kretanja ka ulazu u objekat, i naglašava ga. Ovo se ogleda u detaljima projektovanja svih elemenata, kako arhitektonskih elemenata (ograda, rukohvata, stepeništa...), tako i spoljašnjeg osvetljenja i uređenja terena.

Struktura objekta, oblikovni elementi kao i arhitektonski detalji, potenciraju teme transparentnosti, pažljive gradacije otvorenih i zatvorenih prostora, minimalističkog izraza u materijalizaciji. Insistiranje na svedenom izrazu rezultira primenom isključivo tri materijala u završnoj obradi. Furniranog pločastog materijala, tipa "Parklex", cepanog silikatnog bloka i čistih, belih, malterisanih površina zidova.

Zidovi od cepanog silikatnog bloka čine pozadinu kao neutralnu površinu, dok se likovna kompozicija dalje gradi naglašavanjem pojedinih elemenata, obrađenih "Parklexom", ali i malterisanjem i bojenjem manjih površina belom bojom, koja daje neophodnu svežinu celini. Minimalistički izraz u materijalizaciji se nastavlja i u obradi enterijera. Prostor ima čistu spratnu visinu 280cm, dvovisinske galerije uz jednokraka stepeništa, koja predstavljaju centralni element enterijera. Gazišta su obrađena drvenim masivom, a stepenišna ograda je rađena u kombinaciji prohroma i stakla. Završna obrada podova je parket velikih dimenzija lakiran u polumat tonu i granitne ploče, a u kupatilima i kuhinji je korišćena keramika "Porcelanosa", različitih dimenzija i slogova.

Kompleks u Goleškoj

Projekat za stambeni kompleks u Goleškoj ulici u Beogradu, odlikuje se raznovrsnošću u organizacionom i oblikovnom smislu, kada su sami objekti u pitanju. On daje višestruke mogućnosti za formiranje rezidencijalnog kompleksa izuzetne vrednosti.

Parcele su u neposrednom kontaktu i graniče se sa kompleksom poslovno-sportskog objekta "Gemax". Pristup parceli je sa južne strane odnosno iz Goleške ulice, ali zbog podužnog prostiranja (u pravcu severa) neophodno je bilo planom predvideti internu - servisnu ulicu za lakši pristup parcelama. Lokacija je u prilično velikom nagibu (u pravcu severa), pa postoji visinska razlika od 9m. Izuzetno kvalitetna vizura ka centralnom gradskom ambijentu, geometrija parcela, kao i već pomenuta topografija i mogućnost pristupa uslovili su i predloženo rešenje:

· Tri nezavisna niza - lamele sa pojedinačnim objektima u susedstvu i pristupnim pešačkim komunikacijama i dvorištima u zaleđu;

· Lamele su spratnosti: prizemlje, sprat i povučeni sprat (lamele 2 i 3), dok je lamela 1 uvećana za jednu etažu (drugi sprat);

· Projektantski prolaz ima opravdanje u činjenici da je teren u nagibu, kao i da su postojeći-naspramni objekti u Goleškoj ulici spratnosti priz.+6+pk;

· Lamele su kaskadirane, shodno nagibu terena za po 1,5m, i organizovane su kao funkcionalno nezavisne jedinice na zajedničkoj (građevinskoj) osnovi - nivo podruma;

Podrumski nivoi se sastoje od zajedničke garažne „ulice“ sa parking garažama i pratećim tehničkim i ostalim sadržajima, zasebnim za svaki objekat (sa direktnim komunikacijama ka prizemnom nivou svake kuće). U prizemlju svake jedinice su: antre, dnevni boravak, kuhinja, trpezarija, ostava i stepenište, ali i radna soba, koja se uz kupatilo moze koristiti i kao gostinska. Ostvaren je neposredan kontakt sa terenom, odnosno zadnjim dvorištem, formiranjem terase na tlu, uz sam objekat, kao produžetka dnevnog boravka, na koju se zatim nastavlja bašta.

Na spratu su: roditeljska soba sa kupatilom i garderoberom, dve dečije sobe sa zajedničkim kupatilom, terase i površine pod komunikacijom. U potkrovlju: studio sa kupatilom, kuhinjom i krovnom terasom, kao i površine pod komunikacijom. Ovakvim konceptom omogućeno je da se organizuje 9-10 nezavisnih kuća, sa tri stana u prvoj lameli na drugom spratu i povučenoj etaži što čini ukupno trinaest stambenih jedinica različite strukture i površine. Takođe, ovakav koncept daje mogućnost organizacije dva dupleks stana i četiri jednoetažna stana (sve u okviru prve lamele). Tipologija kuća i stanova svojim gabaritima pružaju mogućnost maksimalnog odabira, shodno zahtevima potencijalnih investitora.

Kako je koncept oformljen na bazi rezidencijalnog stanovanja zatvorenog tipa, sa svim potrebnim uslovima i sadržajima, predviđena je i mogućnost izgradnje otvorenog bazena dimenzija 20,0m sa 9,0m uz prateće sadržaje (klubom, svlačionicama,...),a korisnici bazena bi bili vlasnici stanova. U donjem nivou su predviđeni tehnički sadržaji i parking garaža (10 parking mesta). Projektom predviđena BRGP celog kompleksa bila bi 3.828,00m2, dok je neto površina stambenih jedinica od 300 do 350m2, u zavisnosti od tipa.

Usloženost sklopa, gde je svaka od lamela zapravo jedna arhitektonska celina gde se lamele međusobno se razlikuju, uslovila je jako pažljiv odabir materijala završne obrade. Korišćen je samo travertin u kombinaciji sa malterisanim i zastakljenim površinama, da bi se osetilo jedinstvo izraza, bez obzira na bogatstvo elemenata i varijacija. Kao sekundarni elementi, javljaju se staklene ograde i nadstrešnice, ali i fiksne i pomerljive drvene žaluzine, koje dosta doprinose opštem utisku.

Enterijerska obrada podrazumeva parket i granitne ploče na podovima, kao i keramiku u kuhinjama i kupatilima, ali i puno drvo kao završnu obradu stepeništa. Denivelacijom između antrea, kuhinje, trpezarije i dnevnog boravka, dobija se čista spratna visina od 330cm u dnevnom boravku, i staklena fasadna pregrada iste visine ka zadnjem dvorištu. Upravo je ta denivelacija glavni element definisanja, i razdvajanja prostora, koji je u prizemlju rešavan kao jedinstven, bez suvišnih pregrada.

Velika pažnja je posvećena ozelenjavanju tako dobijenog, kaskadnog partera. Prednja i zadnja dvorišta, ali i pristupne staze, svi pešački pravci kroz parcelu, savladavanje visinskih razlika stepeništima, praćeni su jedinstvenim konceptom ozelenjavanja, popločavanja i spoljašnjeg osvetljenja.

Goran Vojvodić, dipl. ing. arh.

izvor :

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.