NavMenu

Nemci predstavili novine u energetski efikasnom zgradarstvu

Izvor: Tanjug Utorak, 21.10.2014. 16:40
Komentari
Podeli
Nemačke kompanije, poznate po rezultatima u energetski efikasnom zgradarstvu, predstavile su danas u Beogradu inovantivne proizvode i modernu tehnologiju u ovoj oblasti, a narednih dana će sa srpskim preduzećima pregovarati o konkretnim ponudama u okviru kooperacione berze.

Na konferenciji "Energetska efikasnost u zgradarstvu", koju je organizovala Delegacija nemačke privrede u Srbiji, pod pokroviteljstvom Ministarstva za ekonomiju i energetiku Savezne Republike Nemačke, ocenjeno je da naša zemlja ima veliki potencijal za poboljšanja u ovoj oblasti.

- Investitori i zakonodavci u Srbiji već primenjuju u praksi potrebne standarde, pre svega u gradnji novih objekata, ali ima propusta u sanaciji objekata koji su ranije izgrađeni - izjavila je konsultant programa za podršku izvoza iz oblasti energetske efikasnosti nemačkog Ministarstva za ekonomiju i energetiku Jelka Šedlinski.

Ona je rekla da je ovaj jednodnevni skup organizovan u sklopu izvozne inicijative za energetsku efikasnost, koja je postala brend po kome je Nemačka prepoznatljiva u svetu.

- Ta tema je posebno važna za nas jer je Nemačka 2011. donela odluku da zatvori nuklearke i da ih zameni obnovljivom energijom, ali će veliki deo morati da se nadoknadi uštedama - objasnila je Šedlinski i navela da je nacionalni cilj da se potrošnja energije smanji za 20% do 2020. godine, a čak za 50% do 2050, uz nastojanje da to ne pričini štetu privrednom rastu.

Nemačka, koja je nuklearkama pokrivala 23% potreba za električnom energijom, još traži načine kako da to nadoknadi bez većih posledica po industriju.

Govoreći o situaciji u Evropskoj uniji, Šedlinski je navela procenu da zgrade troše oko 40% ukupne energije, od čega 85% čine grejanje i topla voda, a preostalih 15% je udeo struje.

- U Nemačkoj, glavni instrument naše regulacione politike je uredba o uštedi energije, kojom je propisano i uvođenje energetskih pasoša za zgrade, ali su u primeni i mnogobrojne druge mere na saveznom nivou, uključujući različite promocije i kampanje koje građane treba da postaknu da smanje nepotrebnu potrošnju - rekla je ona.

Načelnica Odseka za energetsku efikasnost pri Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jasminka Pavlović izjavila je da Srbija ima odgovorajući zakonski okvir u ovoj oblasti i da su preduzeti koraci da se standardi primene.


- Sad već imamo 2.000 inženjera sa licencom za energetsku efikasnost zgrada i 120 kompanija sa licencom, kao i oko 400 energetskih pasoša za nove i postojeće zgrade - rekla je ona i podsetila da Strategija razvoja energetike Srbije do 2030. podrazumeva uštede od devet odsto u odnosu na sadašnji nivo potrošnje.

Na skupu je iznet podatak da Srbija energetski zavisi od uvoza, jer 30% potreba za energentima podmiruje kupovinom na stranim tržištima, zbog čega je neophodan rast investiranja u podizanje energetske efikasnosti poslovnih objekata, javnih zgrada i stanogradnje.

Inovacije u ovoj oblasti na konferenciji je predstavilo šest nemačkih kompanija - "Raico Bautechnik", "Frank", "EconTech", "Drymat", "Geokoax" i MIG.

Najavljeno je da će njihovi predstavnici u narednim danima imati mnogobrojne razgovore sa srpskim preduzećima u okviru kooperacione berze koju je organizovala Delegacija nemačke privrede u Srbiji, kao i sa predstavnicima državnih i poslovnih institucija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.