NavMenu

Privreda i dalje šalje pomoć

Izvor: eKapija Ponedeljak, 19.05.2014. 19:50
Komentari
Podeli

Kompanije, banke, udruženja i trgovinski lanci nastavljaju da šalju pomoć ugroženima i evakuisanima zbog poplava u Srbiji.

Kompanija "Don Don" donira od petka hleb svim ugroženim područjima, u akciju je uključenio svih 8 pogona koji posluju u sastavu kompanije i do sada je isporučeno desetine hiljada vekni. Hleb se svakodnevno isporučuje "Interkomercu" odakle se dalje dostavlja prihvatnim centrima.

"Don Don" u utorak donira Vojsci Srbije tonu smrznutih proizvoda koje će vojska peći i slati ka punktovima. Pomoć u smrznutom pecivu upućena je ka kasarnama Jugovićevo u Novom Sadu, Cerski junaci u Šapcu i kasarni na Topčideru u Beogradu, i to je hleb za vojnike i sve koji trenutno na punktovima grade nasipe.

Između ostalih punktova, "Don Don" smrznutim proizvodima snabdeva i Gerontološki centar u Zemunu, u Marije Birsać 49, u kom su smešteni evakuisani koji su jutros stigli uz Obrenovca.

U saradnji sa Crvenim krstom Srbije, sve "Roda" trgovine u Srbiji, od utorka predstavljaju punktove za prikupljanje sledećih najurgentijih trenutnih potreba ugroženog stanovništva: pelena za odrasle i decu, sredstva za higijenu, kao i konzervirane hrane.

"Persu marketi" će, povodom vanredne situacije uzrokovane poplavama koje su zadesile Srbiju, u periodu od 20. maja do 20. juna od svakog računa donirati po jedan dinar za najugroženije, saopštio je danas taj trgovinski lanac. Kako se navodi, očekuje se da će na ovaj način biti prikuplejna donacija veća od jedan milion dinara, koja će biti uplaćena na namenski račun za pomoć ugroženima.

Subotička firma "Lurdy" takođe je odlučila da uputi donaciju u najpotrebnijim robnim artiklima, vrednost od 1.153.642,26 dinara, stanovništvu u područjima pogođenim elementarnim nepogodama u Srbiji. Osim direktne donacije pokrenuli su i akciju u svim našim maloprodajnim objektima gde zajedno sa Crvenim krstom i potrošačima sakupljaju pomoć.

Kompanija "Telenor Srbija" i "Telenor Grupa" uplatile su po 10 miliona dinara na račun Vlade Republike Srbije za pomoć ugroženima u poplavama.

- Posvećen smo partner lokalnoj zajednici već osam godina i naša građanska dužnost je da činimo sve što je u našoj moći da pomognemo. U situacijama spasavanja ljudi, prioritet nam je mreža bude stabilna jer je ona ključna kao pomoć u komunikaciji sa ugroženima. Pred nama je dug period opravka zemlje i novčana pomoć je samo početak u pružanju podrške ugroženima. Hvala Telenor Grupi što nam se pridružila u tome - kaže Uve Fredhajm, generalni direktor "Telenora" u Srbiji.

Kompanija "Rudnap Group" donirala je pola miliona dinara na račun Vlade Republike Srbije namenjen za pomoć poplavljenim područjima. Čitav kolektiv kompanije "Rudnap" aktivno je učestvovao u pomoći i uputio lične donacije u hrani i odeći koja je predata u Crveni krst, a takođe je pomogao u izradi nasipa kod Savskog mosta i nasipa kod Makiša.

Kompanija "Continental Wind Serbia" (CWS) donirala je 10,517 litara pijaće vode od čega je 5.000 litara transportovano u Opštinu Ub, a ostatak je transportovan do centralnog magacina Crvenog krsta. Kompanija je takođe donirala oko 3,000 lunch paketa - oko 1000 paketa transportovano je do Obrenovca, dok je oko 2,000 paketa u magacin Crvenog krsta. Ukupna vrednost ove dve donacije iznosi 1,836,793.17 dinara.

Osim toga, Srpsko udruženje za energiju vetra (SEWEA) doniralo je hranu i opremu za bebe (pelene, vlažne maramice) ukupne vrednosti od 278,034.00 dinara. Kompanija je takođe animirala i IT kompaniju "Asseco SEE" koja je preko kanala CWS-a donirala 81,762 litara vode ukupne vrednosti 2,772,323.76 dinara.

UNICEF je donirao higijenske paketiće i materijal za ostale hitne potrebe u iznosu od oko 100.000 dolara (do sada) plus obezbedili su psihosocijalnu pomoć za decu su svim prihvatnim centrima u Beogradu (to rade zajedno sa Upravom Grada Beogarda), a ova pomoć ce se prosiriti i van Beograda. Takođe, UN su poslale ekipu stručnjaka koja će pomoći u proceni štete i pomoći oko organizacije daljih aktivnosti.

Domaće preduzeće koje se bavi modom i modnom maloprodajom i veleprodajom, "Fashion Company", izdvojilo je milion dinara za pomoć Vladi Srbije radi zbrinjavanja ugroženog stanovništva i otklanjanje posledica vanrednih okolnosti nakon elementarne nepogode.

Kako je saopšteno iz tog preduzeća, zaposleni u "Fashion Company" su se prema svojim mogućnostima tokom minulog vikenda odazvali i priključili akciji prikupljanja pomoći.

Povodom prirodne nepogode koja je ovih dana zahvatila područja Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, zaposleni u hotelskoj grupi "Budvanska rivijera" žele da svojim doprinosom pomognu najugroženijim porodicama u područjima zahvačenim poplavama.

Odbor direktora kao i zaposleni hotelske grupe su doneli odluku da se uputi novčana pomoć u iznosu od 20.000 EUR crvenom krstu Republike Srbije i Bosne i Hercegovine na ime ugroženih područja.

Pored novčane pomoći, a nakon normalizacije situacije na terenu, u saradnji sa organima crvenog krsta Srbije i Bosne Hercegovine hotelska grupa "Budvanska rivijera" će obezbediti sedmodnevni boravak dece iz najteže pogođenih opština u Turističkom naselju "Slovenska plaža" i u hotelu "Aleksandar".

Kompanija "Dunav osiguranje" do 26. maja će uplatiti donacije na račun Vlade Srbije i isporučiti najneophodniju robu za postradale od poplava u ukupnoj vrednosti od preko 27 miliona dinara, saopštila je danas ta kompanija. Dunav osiguranje je juče na račun Vlade Srbije uplatio pet miliona dinara, a u narednim danima odlučeno je da se donira roba u vrednosti od 15 miliona dinara za ugrožene od poplava u zemlji.

Sindikat "Dunav osiguranja" je pokrenuo akciju koju su podržali organi upravljanja kompanije da se zaposleni odreknu jedne dnevnice, što iznosi više od sedam miliona dinara.

Kompanija "Mercata", članica "MPC Holding Sistema", uplatila je pet miliona dinara na namenski račun Vlade Republike Srbije za pomoć u otklanjanju posledica vanrednih okolnosti.

Kompanija "Nectar" poslala je šleper sokova i marmelada Republičkom kriznom štabu, odakle će se pomoć distribuirati dalje do najugroženijih područja pogođenih poplavama u Srbiji, saopšteno je iz te kompanije. Osim toga, "Nectar" se donacijom 22.000 kašica za bebe, u vrednosti od 1,9 miliona dinara, priključio Fondu B92 u akciji pomoći najmlađima.

Inženjerska komora Srbije je odobrila novčana sredstva u iznosu od 3 miliona dinara u vidu pomoći Vladi Republike Srbije u otklanjanju posledica vanrednih okolnosti - poplava. Takođe, članovi organa i tela Inženjerske komore Srbije odriču se 50% svojih ličnih jednomesečnih primanja na ime pružanja pomoći ugroženim područjima.

Inženjerska komora Srbije je formirala koordinaciono telo, koje čini Upravni odbor i koje je u stalnom zasedanju, a koje će po potrebi i zahtevu državnih institucija formirati stručne timove sastavljene od inženjera potrebnih struka radi pružanja stručne pomoći. Komora je spremna da u narednom periodu Vladi i resornim ministarstvima pruži stručno - tehničku pomoć kroz inženjerske usluge 26.500 licenciranih inženjera različitih struka.

Komora poziva sve tehničke fakultete i institute da zajedničkim aktivnostima pomognemo u sanaciji šteta nastalih od poplava i klizišta na objektima visokogradnje, niskogradnje, hidrotehničkim objektima i svim infrastrukturnim objektima.

Kompanije clanice Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) od prvog dana pružaju pomoć ugroženim područjima, pre svega snabdevajući gorivom ekipe koje rade na evakuaciji i odbrani od poplave. Pomoć kompanije "OMV Srbija" u vidu goriva i namirnica prvo je stigla do naseljenih mesta koja su neposredno bila ugrožena vodenom stihijom, a u međuvremenu ta kompanija je ponudila pomoć u gorivu svim lokalnim zajednicama u kojima OMV ima benzinske stanice. Kompanija "EKO Serbia", koja je i sama pretprela velike štete kompletnim plavljenjem EKO pumpe u Obrenovcu, izdvojila je 2,5 miliona dinara za prvu pomoć ugroženima i do sada je donirala robu, gorivo i opremu u vrednosti oko 1,5 miliona dinara. Menadžment kompanije i svi zaposleni su u pripravnosti, angažovani na terenu i na pumpama, navodi se u saopštenju UNKS-a. Preduzeće "Petrobart" će isporučiti cisternu goriva Vojsci Srbije. S obzirom da ima intenzivne poslovne aktivnosti i u Republici Srpskoj i u Srbiji, "Igmin Group" je ugroženima sa obe strane Drine, pored goriva i ostalih nužnih sredstava, pripremila i značajnu isporuku građevinskog materijala. Kompanija "Naftachem" je pomoć u gorivu namenila Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije. Donacija kompanije "MOL Srbija" će narednih dana biti realizovana preko državnih institucija, a "Standard gas" će se uključiti u obnovu poplavom razorenih domaćinstava, navodi se u saopštenju UNKS-a.

"AVIA International" otvorio je preko firme "Petrobart", poseban račun na koji će članice ovog jedinog brenda nezavisnih naftnih kompanija iz 13 zemalja Evrope, od danas uplaćivati pomoć žrtvama katastrofalnih poplava u Srbiji.

Na poziv kompanije "Petrobart", nosioca franšize ovog brenda za tržište jugoistočne Evrope, "AVIA International" je odmah preko telekonferencije podržala apel i pozvala svojih 80 kompanija članica da upute pomoć Srbiji.

- Verujem da ste videli slike razarajućih posledica poplava u Srbiji i BiH ... koje su nekim ljudima odnele sve što su posedovali - napisao je u poruci izvršni direktor AVIA International Mario Tonini.

Udruženje banaka Srbije je uplatilo milion dinara na račun Vlade Srbije za pomoć poplavljenim područjima, a pored toga svi zaposleni u toj bankarskoj asocijaciji su se odrekli dela svojih primanja i učestvovaće pojedinačno u pružanju svih vidova pomoći. Na predlog Udruženja banaka sve banke u Srbiji su već krenule sa uplatom velikih novčanih iznosa.

Republička radiodifuzna agencija (RRA) odlučila je da 85 emitera sa najugroženijih područja oslobodi plaćanja naknade za emitovanje radio i televizijskog programa. RRA će takođe uplatiti 10 miliona dinara pomoći, a svi članovi Saveta uplatiće jednu mesečnu naknadu.

"Pošta Srbije" donirala je pet miliona dinara novčane pomoći za stradale u katastrofalnim poplavama širom Srbije. Sredstva su uplaćena na račun Republike Srbije. "Poštin" transportni pogon, koji broji 200 vozila širom Srbije, nosivosti više od jedne tone, stavljen je na raspolaganje Vladi Srbije i Republičkom štabu za vanredne situacije kao i Gradu Beogradu, za dopremanje hrane, lekova i druge neophodne pomoći na ugroženim područjima, odmah po proglašenju vanredne situacije u zemlji.

Sve lože pod zaštitom Regularne velike lože Srbije (RVLS), i sva braća, srpski masoni, aktivno učestvuju u spašavanju nastradalih, u postavljanju zaštitnih bedema, u obezbeđivanju hitne pomoći koja je trenutno potrebna, kao i pomoći koja će tek biti potrebna, navedeno je u saopštenju. Takođe, očekuje se i da će pomoć Srbiji uputiti veliki deo od preko 140 regularnih Velikih loža iz inostranstva, sa kojima RVLS ima bratsku saradnju i međusobna priznanja. Do sada su prikupljene velike količine hrane, vode, odeće, lekova, vodene pumpe i druge opreme koja je potrebna nastradalima. U ponedeljak, 19. maja, Regularna velika loža Srbije uplatila je jednokratnu pomoć u iznosu od 500.000 dinara na račun Vlade Republike Srbije, koji je namenjen za pomoć, a dodatna sredstva će biti prikupljena u predstojećem periodu.

U saradnji sa Sektorom za vanredne situacije - MUP Republike Srbije, kompanija "Štark" je uputila pomoć od 5 tona svojih proizvoda ugroženim građanima i područjima. Vrednost isporučenih proizvoda je 1.200.000 dinara.

"Coca-Cola System" u ovom trenutku obezbeđuje 500.000 EUR kroz udružene napore zaposlenih i kompanija članica sistema širom sveta u cilju pomoći ugroženima u poplavljenim područjima, saopšteno je iz te kompanije. Početna sredstva se obezbeđuju dobrovoljnim donacijama zaposlenih, otkazivanjem i preusmeravanjem budžeta reklamnih kampanja i promotivnih aktivnosti svih brendova do daljnjeg, kao i podrškom ostalih kompanija članica "Coca-Cola System"-a. Sredstva će biti usmerena Crvenom krstu i Vladi Republike Srbije. Osim navedene finansijske podrške, "Coca-Cola System" u Srbiji je do sada u saradnji sa Crvenim krstom Srbije donirao 85.000 litara vode "Rosa", koja je distribuirana do najugroženijih područja. Takođe, upućena je pomoć u konzerviranoj hrani Centru za integraciju mladih i Svratištu za decu ulice.

Produktna berza Novi Sad saopštila je da u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Valjevo, organizuje pomoć u dostavljanju stočne hrane za ugrožena područja. Produktna berza će na svom sajtu objavljivati objedinjene zahteve kriznih štabova pojedinih opština za pomoć. Ovi zahtevi će se pre svega odnositi na specifikaciju potrebne hrane, kao i brojeve telefone, mejl adrese i ostale podatke koji će donatorima omogućiti direktan kontakt sa kriznim štabovima ugroženih opština kako bi se hrana isporučila na tačno određena mesta u skladu sa potrebama iz zahteva za pomoć. Produktna berza će odmah po stizanju svakog pojedinačnog objedinjenog zahteva opštinskih kriznih štabova, iste objavljivati na svom sajtu.

ProCredit banka izdvojila je 30 miliona dinara. Od tog iznosa, polovina sredstava je već uplaćena na namenski račun Vlade Srbije, a ostatak novca će tokom narednih dana biti iskorišćen za podršku mnogim lokalnim akcijama saniranja i čišćenja područja pogođenih poplavama, ali i popravke i izgradnje domova ljudi koji su najviše nastradali. Uporedo sa tim, ProCredit banka je na inicijativu svojih zaposlenih otvorila namenski račun na koji će svi radnici banke tokom narednih dana uplaćivati svoje individualne donacije, nakon čega će sva prikupljena sredstva, takođe, biti upućena građanima na područjima pogođenim poplavama. Banka je deo vozila iz svog voznog parka stavila na raspolaganje štabovima za vanredne situacije na području Beograda, a tokom dana banka će obezbediti i uputiti u Šabac veliki broj obroka za dobrovoljce na nasipima.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije uplatio je pet miliona dinara na račun republičke Vlade za otklanjanje posledica vanrednih okolnosti, dok će zaposleni u Direktoratu izdvojiti deo majske zarade za pomoć unesrećenima. Osim toga, Direktorat civilnog vazduhoplovstva uključen je u Krizni štab za sektor vazdušnog saobraćaja, takođe je u saradnji sa Vazduhoplovnim savezom Srbije rukovodio akcijom izviđanja i osmatranja ugroženih terena iz vazduha, kako bi se što jasnije sagledala situacija, pomoglo ugroženima i utvrdila oštećenja infrastrukture. Za tu akciju bili su angažovani aero-klubovi opremljeni odgovarajućim letelicama, uzletište u Vojki kod Novog Sada i aerodrom u Paraćinu.

Radnici fabrike municije "Prvi partizan" su, kao prvu pomoć za stanovnije poplavama ugroženih područja, sakupili oko 10 miliona dinara. Preduzeće je izdvojilo pet miliona dinara donacije, samostalni i industrijski sindikat uplatio je ukupno 400 hiljada dinara, a od dnevnica, kojih se radnici dobrovoljno odruču, biće prikupljeno još četiri miliona dinara.

U hotel "Hyatt" smestilo se više od trideset građana, a zaposleni hotela su u kasarnu "Jakovo" odneli ćebad, jastuke i posteljinu za pedeset ljudi, u kolektivni centar gradskog štaba preduzeća "Ivan Milutinovic PIN" Krnjača dostavljena je garderoba i hrana za 500 ljudi, a u nedelju popodne donirali su trista sendviča i vodu kriznom štabu opštine novi Beograd za sugrađane koji su radili na nasipu na bloku 45 i 70. Na globalnom nivou korporacije, takođe su uključeni svi "Hyatt hoteli" sa svojim novčanim donacijama koje će, pored donacije beogradskog "Hyatt"-a biti upućene najugroženijem stanovništvu.

Industrija mesa "Matijević" iz Novog Sada je poslala u Beograd u utorak (20. maja 2014. godine) kamion pomoći sa 8 tona proizvoda u vrednost od 3.044.264 dinara.

"Uniqa osiguranje" je stavila na maksimalno raspolaganje liniju kontakt centra: 011/20 24 100, koja je građanima dostupna 24 časa, putem koje je moguće prijaviti nastale štete od poplave i dobiti sve neophodne informacije o preduzimanju mera za smanjenje obima nastale štete. Osim toga, u cilju pomoći ugroženom stanovništvu, kompanija "Uniqa" će u okviru "Teletona" koji RTS organizuje 25. maja, donirati 1.000.000 dinara. Novčanu pomoć uputila je i "Uniqa Crna Gora", a očekuje se i pomoć ostalih zemalja koje posluju u okviru "Uniqa grupe" na 19 tržišta Evrope.

"Uniqa" potvrđuje da će svim svojim osiguranicima, koji u polisama imaju osiguranje od poplava, šteta biti isplaćena u najkraćem roku i u skladu sa ugovorenim obavezama. Za sve kojima je naneta šteta manjeg obima, dovoljno je da nakon prijave štete poslati fotografije na osnovu kojih će naknada biti isplaćena u ekspresnom roku, dok za štete većih razmera, procenitelji "Uniqa osiguranja" izlaze na teren u najkraćem mogućem roku.

Kompanija "PSP Farman Holding" nešto više od 30.000 EUR (oko 3,5 miliona dinara) uplatila je na račun Vlade Republike Srbije. Kompanija je takođe obezbedila i nameštaj u iznosu nešto više od 3 miiona dinara koji će ustupiti odgovornoj službi Crvenog Krsta u mometu kad to bude bilo potrebno.

Kompanija "Podravka Srbija" obezbedila je Centru za prikupljanje pomoći u Omladinskih birgada trenutno najneophodnije namirnice, dehidriranu hranu za decu i konzerve pašteta. Ova količina koja je poslata dovoljna je da se pripremi 11.800 obroka za odrasle i 12.800 obroka za stariju odojčad i decu.

Izvršni odbor Opportunity banke doneo je odluku o hitnoj uplati sume od million dinara na namenski račun Vlade Republike Srbije otvoren za otklanjanje posledica poplave. U toku je i akcija dobrovoljnog prikupljanja novčanih sredstava svih 220 zaposlenih ove banke, koja će biti iskorišćena za kupovinu robne pomoći prihvatnim centrima za najugroženije koji su otvoreni širom Srbije. Takođe je odlučeno da bude poslat poziv centrali Opportunity mreže u Čikagu, kao i drugim bankama i finansijskim organizacijama u Opportunity mreži za prikupljanje pomoći za otlanjanje posledica poplava u Srbiji. Opportunity bankaje u subotu u cilju štednje električne energije isključila svo osvetljenje na svojim filijalama i poslovnicama.

Najveća niskotarifna aviokompanija u centralnoj i istočnoj Evropi, "Wizz Air", saopštila je da besplatno prevozi spasioce i radnike registrovanih humanitarnih organizacija iz Evrope ka Srbiji i Bosni i Hercegovini. Humanitarne organizacije koje žele u maju da pošalju spasilačku pomoć u Srbiju i BiH, koje su teško pogođene katastrofalnim poplavama, mogu da se jave "Wizz Air"-u na email adresu: communications@wizzair.com, kako bi rezervisali aviokarte, u skladu sa raspoloživim mestima, saopšteno je iz te aviokompanije. Organizacije treba da navedu liniju i datume iz reda letenja kompanije, koji je objavljen na sajtu "Wizz Air", kao i da navedu broj putnika, njihova imena i funkciju u okviru humanitarne misije u kojoj će učestvovati Viz Er će im obezbediti besplatne povratne karte za bilo koju svoju liniju od evropskih gradova do Beograda i Tuzle.

"NBG Leasing" koji, kao i Vojvođanska banka, posluje u sastavu NBG grupe donirao je 1 milion dinara na račun Crvenog krsta Srbije na ime pomoći stanovništvu na poplavama ugroženom području. Drugi kamion pun najneophodnije hrane, opreme za bebe i sredstava za ličnu higijenu koji je Vojvođanska banka obezbedila u okviru donacije stigao je danas u Centar za prikupljanje pomoći u Novom Beogradu. Zaključno sa ovom donacijom banka je obezbedila preko 10 tona namirnica i druge neophodne opreme.

Komercijalno oglašavanje i druge promotivne aktivnosti Erste banke su obustavljene, a kao hitnu pomoć, banka je u ponedeljak (19. maja 2014. godine) uplatila milion dinara na račun Crvenog krsta Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Počinje prijava za 20.000 dinara za đake u Beogradu

Prijavljivanje za 20.000 dinara, koje će sve beogradske porodice dobiti po detetu koje pohađa osnovnu i srednju školu, kao i za kartice za besplatan ulazak na gradske bazene tokom letnje sezone počinje danas, objavio je Beoinfo. U svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu od danas pa do kraja leta moći će da se prijavi za 20.000 dinara, a sve informacije građani će moći tamo da dobiju. Princip će biti isti ili sličan kao kada su se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.