NavMenu

Novim istraživanjima u borbi protiv srčanih oboljenja - "Hemofarm Fondacija" donirala ultrazvučni aparat Medinskom fakultetu u Beogradu

Izvor: eKapija Utorak, 13.05.2014. 13:53
Komentari
Podeli
Nebojša Lalić i Snežana RadočajNebojša Lalić i Snežana Radočaj
Medicinski fakultet u Beogradu dobio je vrednu donaciju "Hemofarm Fondacije" - uručen im je ultrazvučni aparat, koji će omogućiti još bolji rad doktoranata i njihova istraživanja u razvoju dijagnostičkih metoda i efikasnijih lekova u oblasti srčanih oboljenja.

- Zahvaljujući novom aparatu, doktoranti Medicinskog fakulteta dobili su priliku da rade na identikovanju još neotkrivenih mehanizama nastanka srčanih oboljenja, razvoju novih lekova i dijagnostičkih metoda. Doktoranti će moći da istražuju nove mehanizme nastanka srčane insuficijencije, kompleksnog sindroma koji može da nastane usled bilo kojeg poremećaja srca koje oštećuje sposobnost komore da pravilno radi. Ovo je značajno, jer prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, danas gotovo polovina stanovnika Srbije boluje od povišenog krvnog pritiska koji je najveći uzročnik kardiovaskularnih oboljenja, dok je Srbija u samom vrhu po smrtnosti u Evropi, sa 53%, odmah posle stanovnika Bugarske i Rumunije - kažu u "Hemofarm Fondaciji".

- Nadamo se da će primer "Hemofarm Fondacije" slediti i drugi i da će se i u Srbiji, kao i u drugim razvijenim zemljama formirati mnogobrojne fondacije za finansiranje istraživanja u oblasti kardiovaskularnih, malignih i drugih oboljenja, izjavio je prof. Dr Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta.

- "Hemofarm Fondacija strateški deluje više od dvadeset godina, pružajući podršku društveno značajnim inicijativama i projektima. Jedna od njih je ulaganje u nauku i zdravstvo sa ciljem preventive i dijagnostike. Samo tokom prošle godine, naša Fondacija uložila je više od 15 milona dinara u unapređenje zdravstvenog sistema. Verujemo da ćemo donacijom ultrazvučnog aparata Medicinskom fakultetu, pomoći rad doktoranata u veoma odgovornim i zahtevnim istraživanjima razvoja novih dijagnostičkih metoda, što je od neprocenjivog značaja za celokupno društvo - izjavila je Snežana Radočaj, direktorka "Hemofarm Fondacije".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.