NavMenu

GAK "Narodni front" dobio laser za prenatalne operacije

Izvor: Tanjug Četvrtak, 24.04.2014. 13:33
Komentari
Podeli
(Foto: I.Vukša)
Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front" danas je uručen laser za prenatalne operacije jednojajčanih blizanaca, nabavljen sredstvima kompanije "Mineralna voda Duboka", u okviru akcije "Bitka za porodilišta" Fonda B92.

- Zahvaljujući ovoj donaciji, klinika je osposobljena da uvede proceduru kojom se u 70 do 75% slučajeva spasavaju životi blizanaca, koji pre rođenja imaju transfuzijski sindrom - rekao je na konferenciji za novinare načelnik Odeljenja preoperativne pripreme dr Dejan Filimonović.

Ističući da je diodni laser neophodan za lečenje izuzetno ozbiljnog problema koagulacije krvnih sudova kod jednojajčanih blizanaca, on je objasnio da ta vrsta prenatalnih operacija u Nemačkoj, na primer, košta oko 7.000 EUR.

Filimonović je izjavio da je broj blizanačkih trudnoća u porastu, pre svega zbog češće primene vantelesne oplodnje, i da se na klinici godišnje rodi oko 60 beba sa transfuzijskim sindromom.

- Nabavkom lasera, kompletirana je osnovna i prateća oprema koja je potrebna za operacije na fetusu - rekla je v.d. direktora GAK "Narodni front" prof. dr Snežana Rakić i dodala da je u planu da klinika postane regionalni centar u toj oblasti.

Predsednik Fonda B92 Veran Matić istakao je da su sredstva za kupovinu lasera, vrednog 32.000 EUR, pribavljena prodajom mineralne vode "duboka", tako što je kompanija koja je flašira, "Mineralna voda" d.o.o, za svaki prodati proizvod izdvajala jedan dinar za nabavku opreme.

On je pozvao i druge kompanije da se uključe u akciju Fonda B92, u kojoj je dosad nabavljena osnovna oprema za desetak porodilišta u Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.