Izvor: Tanjug | Četvrtak, 02.05.2013.| 10:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ginekološko odeljenje u Kruševcu dobilo aparat za utvrđivanje žutice

(Foto: b)

Ginekološko-akušersko odeljenje u Kruševcu dobilo je aparat za određivanje bilirubina, odnosno otkrivanje žutice kod novorođenčadi, vredan 6.500 EUR, saopšteno je iz Zdravstvenog centra. Reč je o donaciji Gorana Radmanovca, koji je rođen u Brusu, a od 1989. godine živi i radi u Moskvi.

- Posle sastanka sa gradonačelnikom Kruševca Bratislavom Gašićem u Rusiji, odlučio sam da pomognem Zdravstvenom centru Kruševac - rekao je Radmanovac novinarima i naveo da je dijaspora spremna da pomogne Srbiji, ali da ljudi koji žive van zemlje uglavnom nemaju informacije o tome šta je ovde potrebno.

Godišnje se, prema rečima direktorke Zdravstvenog centra Slobodanke Jotić, u Kruševcu rodi oko 1.800 beba, od toga 50 odsto beba rođenih pre termina, dobije žuticu, kao i 20 odsto njih koje se rode na vreme.

- Da bi se pravilno pratila žutica kod dece, neophodno je merenje bilirubina u krvi. Do sada je bebama vađena krv koja se laboratorijski ispitivala, a sada uz ovaj aparat, te analize će se vršiti neinvazino odnosno prislanjanjem aparata na kožu bebe - objasnila je značaj donacije dr Jotić.

Inicijativa da ginekološko-akušersko odeljenje dobije upravo ovaj aparat potekla je od pedijatra dr Slobodana Mitića.

Prema njegovim rečima, na ovu ideju je došao posle subspecijalizacije u Beogradu, gde se ova bezbolna metoda još ranije primenjivala i sada je došao trenutak da se, kako je rekao, i u Kruševcu na ovaj način vrše analize.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.