Izvor: eKapija | Ponedeljak, 19.03.2012.| 09:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Magični doručak" održan u pet gradova Srbije

(Foto: b)

Humanitarna akcija "Magični doručak" čiji je cilj prikupljanje hrane za škole za decu sa posebnim potrebama održana je u subotu (17. marta 2012. godine) u pet gradova Srbije. Organizacija "Banka hrane", Credit Agricole banka Srbija i veleprodajna kompanija "Metro Cash & Carry Srbija" po četvrti put organizuju ovu akciju čiji je cilj da mališanima omogući ugodniji boravak u školi, ali i skrene pažnja javnosti na probleme i promoviše solidarnost sa socijalno ugroženim grupama.

"Magični doručak" u Beogradu održan je uz podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda.

Akcija "Magični doručak" organizovana je u "Metro" distributivnim centrima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici i Kragujevcu kako bi se prikupila hrana za 5.000 učenika iz 29 škola za decu sa posebnim potrebama u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Bačkoj Palanci, Kikindi, Pančevu, Somboru, Vršcu, Nišu, Pirotu, Leskovcu, Čačku i Kragujevcu.

Svi profesionalni kupci kompanije "Metro" imali su priliku da kupovinom posebno formiranih paketa (cene od 242,83 dinara) sakupe namirnice koje će "Banka hrane" ravnomerno, prema broju đaka, raspodeliti školama za decu sa posebnim potrebama.

Credit Agricole banka Srbija i "Metro Cash & Carry" Srbija doniraće dodatnih 8.000 EUR za kupovinu namirnica. Akciju su donacijama namirnica podržale i kompanije "Dijamant", "Foodland", "Šabačka mlekara", "Lukoil", "Midsides Point", "Venac", "Kozmetik plus", "Neoplanta" i "Coca Cola HBC Srbija". "Magični doručak" održan je uz medijsku podršku dnevnih listova "Politika", "Press", "Privredni pregled" i magazina "Lisa".

U većini škola za decu sa posebnim potrebama, održava se celodnevna nastava te mališani borave u školi od 7.00 do 17.00 časova, tokom kojih bi trebalo da imaju doručak, ručak i užine između obroka. Kako većina škola nema dovoljno sopstvenih sredstava, raspolaže jedino budžetskim sredstvima koje država odvaja za ove potrebe, a ona su ograničena. Iz tog razloga većina đaka u ovim školama ima samo doručak i ručak, koji su često i jedini obroci ovoj deci u toku celog dana.

Cilj akcije "Magični doručak" je da deci olakša boravak u školi i učini ga prijatnijim i ovog proleća. Sakupljanjem odabranih namirnica po spisku koje su dostavile škole omogućiće se da deca imaju i međuobroke i užine. U odabrane namirnice koje su preporuka škola koje nemaju svoje kuhinje, spadaju nešto trajnije namirnice kako slane, tako i slatke "grickalice", keksi, trajni mlečni proizvodi i konzervirana hrana.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.