Izvor: eKapija | Petak, 09.03.2012.| 08:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Donacija Japana ustanovama socijalne zaštite u Pančevu i Tutinu

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić zahvalio se juče ambasadi i Vladi Japana na donaciji više od 152.000 EUR Gerontološkom centru Pančevo i Domu za odrasla lica u Tutinu, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

Ljajić, koji je u Vladi Srbije prisustvovao potpisivanju ugovora o pomenutoj donaciji, istakao je da je Japan jedan od najvećih donatora Srbiji.

On je podsetio na to da je od 1999. godine ova zemlja donirala više od 460 mil EUR, kao i da je realizovano 11 projekata u oblasti socijalne zaštite, čija je vrednost veća od 513.000 EUR.

Ovo je dvanaesti projekat u ovoj oblasti koji se realizuje zahvaljujući donaciji te zemlje, ukazao je on i ocenio da će to doprineti poboljšanju kvaliteta usluga u ove dve ustanove socijalne zaštite.

Ministar je dodao da će donacija pomoći i da se nastavi reformski proces u oblasti zaštite starih i bolesnih u Srbiji.

- U Srbiji ima 39 domova i gerontoloških centara, u kojima je smešteno približno 9.000 osoba - istakao je Ljajić i rekao da van toga postoji još 81 privatni dom za smeštaj starijih u kojima boravi 1.100 korisnika.

Prema njegovim rečima, u našoj zemlji postoji više od 20 ustanova za smeštaj lica ometenih u razvoju, u kojima ima približno 5.400 korisnika.

On je naveo da je Vlada Srbije u protekle dve godine izdvojila 520 miliona dinara, zahvaljujući čemu su u mnogim opštinama i gradovima formirane mreže usluga u sistemu socijalne zaštite.

Ugovore o donaciji Vlade Japana potpisali su ambasador Japana Tošio Cunozaki, direktor Doma za odrasla lica u Tutinu Edin Jusović i direktor Gerontološkog centra u Pančevu Milentije Maksimović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.