Izvor: eKapija | Četvrtak, 20.10.2011.| 14:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Grad pobeđuje glad - Prikupljeno 6,5 tona namirnica za najugroženija stara seoska domaćinstva

Akcija "Grad pobeđuje glad" je održana od 10. do 16. oktobra 2011. godine u dva tržna centra, "Delta City" i "Ušće", i prodajnim objektima "Tempa" - Viline vode i Kvantaš. Prikupljeno je ukupno 2 tone raznih namirnica: šećer, ulje, pasulj, sočivo, pirinač, brašno, supe u kesi, konzerve ribe itd. Posetioce i potrošače je animiralo 40 volontera iz Kancelarije za mlade i 8 animatora iz studia za animaciju "Čigra".

U akciji je učestvovalo devet društveno odgovornih kompanija: "Delhaize Srbija", "Victoria Group", "Neoplanta", "Strauss Adriatic", "Foodland", "Nestle", "Mitsides Point", "Hi-Novi Sad" i "Coca-Cola Hellenic", donirajući ukupno 4,5 tone namirnica kao što su ulje, pirinač, testenine, marmelada, pašete, mesni narezak, soja u ljuspicama i komadićina, krastavčići, ananas u konzervi, sokovi i dr.


Akciju su, takođe, podržali: "Momentum - Mc Cann Group", TC "Ušće", TC "Delta City", "Tempo", "IDEA", "Lukoil", "Alma Quatro", "Linford", "Masel", DPC, Societe Generale Srbija, Credit Agricole Srbija, Medija centar, "Magnus Media", "eKapija", "Rent for Event", E-75, kao i Zavod za javno zdravlje Beograd, svojim uslugama odnosno donacijama u vidu prostora, medijske i logističke podrške itd.

Prikupljena donacija je namenjena jednoj od najsiromašnijih grupa stanovništva - starim licima iz ruralnih područja koja su evidentirana u centrima za socijalni rad opštine Knjaževac, Brus, Malo Crniće i Sjenica (oko 350 domaćinstava).

Naime, do skoro je važilo pravilo da selo hrani grad. Danas, nažalost, zbog smanjenja populacije u ruralnim područjima i starenja stanovništva na selu, vreme je da se grad oduži i pomogne mnogim ugroženim stanovnicima zabačenih opština. Poznato je da svake godine sve više mladih napušta sela odlazi u gradove ili pak u inostrantsvo. Danas, oko 100.000 ljudi starijih od 65 godina živi ispod granice siromaštva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.