NavMenu

"Sunce Marinković" i Eurobank EFG najodgovorniji u 2010. godini - Dodeljene nagrade društveno odgovornim preduzećima u Srbiji

Izvor: eKapija Petak, 01.04.2011. 10:32
Komentari
Podeli

Nacionalna nagrada za društveno odgovorno poslovanje 2010, koju Privredna komora Srbije dodeljuje svake druge godine, pripala je kompanijama "Sunce Marinković" Kragujevac u kategoriji malih i srednjih preduzeća i Eurobank EFG Beograd u kategoriji velikih , saopštio je PKS.

U kategoriji velikih, drugo mesto zauzeo je "Telekom Srbija" Beograd, treće "Apatinska pivara" Apatin, zatim "Tigar" Pirot, dok je peto mesto pripalo "TE-KO" Kostolac. Među finalistima u kategoriji MSP, drugo mesto pripalo je kompaniji "Sani" Šabac, treće "Božić i sinovi" Pančevo, četvrto "Strauss adriatic" Šid, a peto preduzeću "Kosmos" Beograd.

Pozdravljajući predstavnike Vlade Republike Srbije, predstavnike firmi i goste na svečanoj dodeli, predsednik PKS Miloš Bugarin istakao je da ova svečanost predstavlja i dvogodišnji presek stanja srpske privrede, sagledane i kroz rezultate primene Nacionalne strategije u domenu DOP-a. Ovo je treći ciklus takmičenja za Nacionalnu nagradu, koju je ustanovila PKS, prepoznajući značaj društvene odgovornosti kao poredivog parametra uspešnosti poslovanja.

Radi institucionalizacije pristupa jačanju principa društveno odgovornih poslovanja, PKS je oformila Savet za DOP, koji čine predstavnici privrednih društava, akademske zajednice, nevladinog sektora i poslovnih asocijacija, kao i Centar za DOP, sa zadatkom da unaprede kapacitet svih relevantnih institucija u Srbiji u primeni DOP-a sprovođenju strategije.

Na konkurs za nagradu prijavilo se 76 privrednih društava, 38 iz kategorije velikih i 38 iz kategorije malih i srednjih, ukazao je predsednik žirija dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Mihajlo Crnobrnja, obrazloživši metodologiju dodele nagrada.

Jedno od učesnika bilo je i preduzeće "Victoria Consulting" , koje je ocenjeno sa 97,5 od ukupno 100 poena, što ih je uvrstilo u prvih 10 malih i srednjih preduzeća. "Victoria Consulting" je jedino preduzeće sa manje od 10 zaposlenih koje je učestvovalo na izboru.

"Sunce Marinković" Kragujevac nagrađen je za projekat u saradnji sa domom za decu bez roditeljskog staranja "Drinka Pavlović", dok je Eurobank EFG Beograd nagrađena za projekte prikupljanja sredstava za rekonstrukciju dečjih igrališta i dodele školarina studentima.

- Ako brinemo o društvenoj zajednici, ako država brine o kompanijama, a mediji o tome da prenesu i promovišu primere dobre prakse, onda smo na dobrom putu - istakao je Vladimir Marinković, zahvaljujući u ime dobitnika u kategoriji malih i srednjih preduzeća.

U ime najboljih u kategoriji velikih preduzeća, na nagradi je zahvalio predstavnik "Eurobanke", izrazivši nadu da će za dve godine biti još više učesnika na ovoj dodeli.

Ana Tomas iz Centra za DOP u Privrednoj komori Srbije najavila je novi standard u oblasti društveno odgovornog poslovanja "Vodič za društvenu odgovornos" (Guide on Social Responsibility – SRPS ISO 26000), koji će biti objavljen polovinom aprila. Standard nije regulatorni, sertifikacioni, jer ne propisuje zahteve koje kompanija treba da ispuni da bi dobila sertifikat. Standard predstavlja svojevrsni vodič kompanijama, ali i državnoj upravi, nevladinim organizacijama, za ugradnju principa društveno odgovornog poslovanja.

Svečanu dodelu nagrada, inspirativnim izvođenjem performansa "Muzika tišine", ulepšala su deca oštećenog sluha iz škole "Stefan Dečanski" u Beogradu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.