NavMenu

Pomoć šalju Beograd, Prokuplje, Loznica - Srpski gradovi uz japanski narod

Izvor: eKapija Sreda, 16.03.2011. 09:08
Komentari
Podeli

Grad Beograd je izdvojio 25 miliona dinara na ime pomoći narodu Japana posle nezapamćene tragedije koja je zadesila ovu zemlju

Upućen je i apel svim gradskim opštinama i preduzećima da se uključe u akciju pomoći i doniraju sredstva u skladu sa svojim mogućnostima.

Gradonačelnik Dragan Đilas uputio je prošle nedelje telegram saučešća narodu Japana, a u razgovoru sa japanskim ambasadorom u Beogradu Tošiom Cunozakijem ponudio i svu neophodnu pomoć.

I prokupačka skupština donela je odluku da Japanu uputi novčanu pomoć od 10.000 dolara, što je za budžet ove siromašne opštine velika suma. Na ideju da pomognu došao je predsednik opštine Milan Arsović, a odbornici su ga jednoglasno podržali.

- U više navrata proteklih godina japanska vlada je pomagala našem gradu, pre svega školstvu i zdravstvu, pa je naš gest samo mali znak zahvalnosti za sve što su uradili. Novac koji ćemo im uplatiti obezbeđen je iz budžetskih rezervi - kaže Arsović.

I Lozničani će pružiti pomoć narodu Japana, najavio je juče gradonačelnik Vidoje Petrović. On je izrazio žaljenje zbog katastrofalnih posledica koje je izazvao zemljotres i veliki cunami podsećajući da Loznicu sa Japanom vezuje prijateljstvo duže od pola veka.

On je poručio da će u ovom teškom trenutku građani Loznice "pružiti solidarnu pomoć koju organizuje Vlada i Crveni krst Srbije narodu Japana".

Japan je do sada Srbiji dao preko 200 mil EUR pomoći, a ova pomoć biće nastavljena uprkos katastrofi koja je zadesila ovu zemlju, izjavili su juče u Ambasadi Japana u Beogradu.

Tokom prošlonedeljne posete predsednika Srbije Borisa Tadića Japanu, premijer Naoto Kan kazao je da njegova vlada namerava da proširi program pomoći za razvoj Srbije kreditom za "odsumporavanje gasova" u Termoelektrani "Nikola Tesla", vrednim 246 mil EUR. U Ambasadi Japana juče su izjavili da ne nameravaju da odustanu od ovog projekta, uprkos tome što je njihova zemlja pogođena katastrofom.

S druge strane, MUP Srbije je ponudio da u Japan pošalje specijalni tim za spasavanje ljudi i trenutno se čeka odgovor japanske strane.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.