NavMenu

Vlada Japana donira Srbiji dva digitalna i 30 analognih mamografa

Izvor: eKapija Sreda, 23.02.2011. 08:33
Komentari
Podeli

Državna sekretarka Ministarstva zdravlja Nevena Karanović izjavila je juče da će Vlada Japana kroz projekat "Unapređenje skrininga i prevencije raka dojke u Republici Srbiji” donirati dva digitalna i 30 analognih mamografa sa kompletnom pratećom opremom.

Karanović je na konferenciji za novinare povodom početka tog projekta istakla da će se pomenuta oprema do kraja avgusta naći u zdravstvenim ustanovama i precizirala da je njihova vrednost 5,8 mil EUR.

Oprema će biti raspoređena u 16 domova zdravlja, 19 zdravstvenih centara, tri kliničko-bolnička centra i u jedan klinički centar, rekla je ona i dodala da će ta donacija Vlade Japana i EU zaokružiti sve potrebe za početak skrining programa u Srbiji.

Karanović je podsetila na to da je Vlada Japana od 2004. godine do danas donirala Srbiji medicinsku opremu u vrednosti od 20 mil USD, kao i da je 15 stručnjaka iz Srbije prošle godine učesvovalo na seminarima u japanskim bolnicama gde su sticali znanje i učili kako se organizuje proces rada.

Član Savetodavnog odbora za sprovođenje programa za rano otkrivanje i skrining raka dojke, grlića materice i debelog creva u Srbiji Zoran Rakočević istakao je da u Srbiji od raka dojke godišnje oboli više od 4.000 žena, od kojih više od 1.600 umre.

Rakočević je podsetio na to da je rak dojke maligna bolest čije rano otkrivanje omogućava izlečenje.

On je naveo da statistike pokazuju da više od 97% pacijentkinja može biti trajno izlečeno, ali da se, nažalost, žene u Srbiji javljaju lekaru kada tumor bude veći od dva centimetra, odnosno kada kod 60% njih već postoji širenje bolesti u limfne žlezde i lečenje je tada daleko složenije i neizvesnije.

Ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki rekao je da će Vlada Japana opremiti medicinske ustanove u Srbiji kako bi se smanjili slučajevi oboljenja od raka dojke i istakao da je neophodno uložiti napor i informisati stanovništvo o značaju sistema skrininga.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.