Izvor: eKapija | Petak, 11.02.2011.| 14:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Titan Cementara" Kosjerić u 2010. uložila skoro 2 mil EUR u održivi razvoj

Miroslav Gligorijević

"Titan Cementara" Kosjerić predstavila je dominantne oblasti društveno odgovornog poslovanja u 2010. godini. Protekle godine, kompanija je u skladu sa planom održivog razvoja, u projekte zaštite životne sredine, bezbednosti i zdravlja na radu, i podrške lokalnoj zajednici uložila 1,9 mil EUR, dok je vrednost ukupnih investicija u projekte koji doprinose unapređenju zaštite životne sredine, od 2002. do 2010. godine čak 15 mil EUR, saopšteno je iz ovog preduzeća.

- Osnaživanje saradnje sa lokalnom zajednicom i dalje investicije ostaće naš prioritet i u narednom periodu. Nastavićemo aktivnu politiku stvaranja bezbednog radnog okruženja, bez povreda na radu, i ulaganja u zaštitu životne sredine, uključujući dalje smanjenje emisija u vazduh i vodu, i smanjenje upotrebe fosilnih goriva njihovom zamenom gorivima proizvedenih iz neopasnog komunalnog i ambalažnog otpada. Težićemo daljoj saradnji sa lokalnom zajednicom kroz podršku lokalnim projektima, kao i transparentnu komunikaciju o svim pitanjima od zajedničkog interesa. Kao kompanija kojoj je društveno odgovorno poslovanje u fokusu, verujemo da će međunarodna ekspertiza primenjena na lokalnom tržištu i angažovanje domaćih resursa, doprineti opštoj dobrobiti zajednice - izjavio je Miroslav Gligorijević, generalni direktor "Titan Cementare" Kosjerić.

U projekte zaštite životne sredine u 2010. kompanija je uložila više od 1 mil EUR. Pola miliona evra investirano je u postrojenje za prečišćavanje sanitarnih i industrijskih i atmosferskih otpadnih voda, dok je ukupno 550.000 EUR investirano u silos za skladištenje i transport letećeg pepela, kao i zatvoreno skladište piritne izgoretine. Usvojena je Politika zaštite životne sredine i sertifikovan Sistem upravljanja zaštitom životne sredine u skladu sa standardom ISO 14001.

U prethodnoj godini, kompanija je investirala 750.000 EUR u lokalnu zajednicu. Osamdeset per odsto sredstava uloženo je u budžet opštine Kosjerić, dok je 15% donirano sportskim klubovima, školama, obrazovnim, kulturnim i drugim javnim aktivnostima. Ukupna podrška lokalnoj zajednici u periodu od 2002. do 2010. godine iznosi blizu 10 mil EUR.

Unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu realizuje se uz podršku najvišeg menadžmenta, a kroz aktivno učešće svih zaposlenih. U protekloj godini realizovano je više od 6.000 sati masovnih obuka, a zahvaljujući poštovanju pravila bezbednosti od strane zaposlenih i ugovarača, od februara prošle godine nije zabeležena nijedna povreda sa izgubljenim danima. Ostvareni su zajednički projekti sa drugim preduzećima iz oblasti industrije, uz saradnju sa Ministarstvom rada i socijalne politike, kao i saradnja sa Osnovnom školom "Mito Igumanović", kroz prvu radionicu za bezbednost dece. Bezbednost na radu postavljena je kao prioritet i uslov radnog angažovanja. Zahvaljujući ovakvom pristupu, "Titan Cementara" Kosjerić, osigurala je u ovoj oblasti sertifikat OHSAS 18001.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.