NavMenu

"Rudnap group" pomaže GAK Narodni front - Donacija za izgradnju Genetske laboratorije

Izvor: eKapija Utorak, 01.02.2011. 15:42
Komentari
Podeli

Potpisivanje ugovoraPotpisivanje ugovora

Kompanija "Rudnap Group" potpisala je sa Ginekološko akušerskom klinikom Narodni front ugovor o donaciji sredstava za realizaciju projekta "Genetska laboratorija". Novac iz ove donacije biće upotrebljen za izvođenje radova na dogradnji, rekonstrukciji i opremanju dela klinike koji je namenjen za ovu laboratoriju. Početak rada laboratorije se planira za april 2011.

Ugovor su potpisali Aleksandar Skulić, generalni direktor kompanije "Rudnap Group" i prof. Dušan Stanojević, direktor GAK Narodni front.

- Ovakve laboratorije su od izuzetne važnosti za rađanje zdravih naraštaja. U našoj kompaniji na društvenu odgovornost gledamo kao na šansu da doprinesemo boljem životu zajednice, a aktivnosti su uglavnom usmerene ka mladima - rekao je Aleksandar Skulić, generalni direktor kompanije "Rudnap Group".

Prenatalna dijagnostika hromozomopatija i monogenskih bolesti je deo protokola praćenja trudnoća. U Srbiji ima 100.000 trudnoća godišnje, a 200 dece se rodi mongoloidno. U GAK Narodni front se godišnje uradi između 700 i 800 amniocinteza, ali klinika trenutno ne raspolaže kapacitetima za laboratorijsku obradu tih uzoraka.

Zato je Evropska Agencija za rekonstrukciju i razvoj dodelila klinici opremu za laboratoriju. Međutim, za smeštaj ove opreme potrebni su posebni prostorni uslovi i specifični građevinski uslovi za koje klinika ne poseduje odgovarajuća sredstva.

U okviru genetske laboratorije obavljaće se nekoliko vrsta analiza različitih oboljenja, kao što su Daunov sindrom, Tarnerov sindrom, cistrična fibroza, mišićna distrofija, hemofilija.

- Ova donacija predstavlja značajnu pomoć u realizaciji projekta. Najbolji primer je da dijagnostikovanjem samo četiri fetusa sa Daunovim sindromom jedna genetska laboratorija opravdava sva materijalna sredstva koja su u nju uložena. Otvaranje genetske laboratorije u okviru naše klinike značajno će doprineti povećanju broja dijagnostičkih procedura koje se mogu uraditi u našoj zemlji, a samim tim i smanjenje troškova za lečenje i smeštaj dece koja se rode sa nekom od naslednih bolesti. Nova laboratorija pokriće potrebe kompletne Srbije, što znači deset žena dnevno sa rezultatima koji se dobijaju istog dana. Skrining je metoda koja se primenjuje na opštoj populaciji svih dobi da bi se otkrili bolesni slučajevi i kod onih koji nisu rizična grupa - izjavio je prof. Dušan Stanojević, nakon potpisivanja ugovora.

U Srbiji postojeći kapaciteti državnih ustanova koje obavljaju prenatalnu dijagnostiku za sada zadovoljavaju manje od trećine potreba stanovništva. U genetskoj laboratoriji je planirano zapošljavanje dva lekara genetičara, tri molekularna biologa i tri laboratorijska tehničara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.