NavMenu

Američka donacija Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo - Nova oprema za otkrivanje posledica koronavirusa

Izvor: eKapija Sreda, 23.11.2022. 15:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Misael Moreno/unsplash)Ilustracija
Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI) u Beogradu danas je uručena nova oprema za medicinsku analizu koja će pomoći Institutu da ojača kapacitete Srbije za otkrivanje, lečenje i ublažavanje posledica koronavirusa i drugih infekcija, saopštio je UNDP (Program UN za razvoj).

Donacija koju su uručili ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil i stalni predstavnik PUNDP-a u Srbiji Jakup Beriš, uključuje četiri uređaja za istraživanje i analizu ljudskih i virusnih genoma i sistem za digitalni PCR koji preciznije meri broj virusnih čestica u uzorcima.

Donacija vredna 650.000 USD će, navodi se u saopštenju, omogućiti tačnu dijagnostiku i određivanje adekvatne terapije za pacijente sa COVID-19 i drugim infekcijama, rano prepoznavanje visokorizičnih pacijenata kojima je potrebna bolnička nega i mapiranje posebno osetljivih pojedinaca na osnovu genetskih markera, kao i brži razvoj novih, inovativnih terapija i vakcina.

Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija je rekla da su ovom donacijom Sjedinjene Američke Države doprinele jačanju naučnih i istraživačkih kapaciteta, pre svega vezanih za trenutnu pandemiju, kao i osnaživanju Centra za sekvenciranje genoma i bioinformatiku u okviru Instituta, što će imati uticaja na unapređenje dijagnostike, lečenje drugih bolesti i razvoj novih tehnologija.

Direktorka IMGGI, dr Ivana Strahinić navela je da će im nova oprema u prvom redu omogućiti da nastave sa sekvenciranjem i uporednim praćenjem mutacija u humanom genomu i sojeva SARS-CoV-2 virusa, što omogućava prepoznavanje visokorizičnih pacijenata i određivanje adekvatne terapije.


- Pored toga, nova oprema će značajno unaprediti nivo molekularne dijagnostike i uvođenje personalizovanih pristupa u lečenju karcinoma, retkih bolesti, kardiovaskularnih i respiratornih oboljenja, podižući standarde lečenja na najviši nivo. Buduća istraživanja će biti fokusirana i na istraživanja genetskih predispozicija za razvoj tumora, kao i na farmakogenomske, epidemiološke i populacione studije kao osnove za dizajniranje novih lekova. Sve ovo će omogućiti efikasno uvođenje personalizovane terapije u Srbiji i regionu. Nova oprema će ubrzati i realizaciju tekućeg Projekta koji se odnosi na sekvenciranje prvih 1000 genoma populacije na Balkanu - dodala je dr Strahinić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.