Izvor: eKapija | Utorak, 14.12.2010.| 11:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vraćanje tradiciji zadužbinarske i filantropske kulture - Održan prvi Forum dobrotvornih organizacija

Miodrag Shrestha

Povodom predstavljanja novog Zakona o fondacijama i zadužbinama, prvi put je 12. decembra organizovan Forum dobrotvornih organizacija na kom su se okupila domaća udruženja i pojedinci.

Fondacije vodećih kompanija i organizacija ("Hemofarm", "B92", "Telenor", Pravni fakultet, "Osmeh na dar", "Delta", "Microsoft", "Comtrade", MTV, "R-Point", Srpska asocijacija menadžera), kao i predstavnici banaka, diplomatije, međunarodnih i lokalnih nevladinih organizacija i institucija, imali su priliku da se upoznaju i razmene iskustva, kao i da predstave svoje aktivnosti.

Predstavljen je web sajt www.donacije.rs koji je pokrenula Fondacija B92 za potrebe povezivanja onih kojima je pomoć potrebna sa onima koji mogu da je pruže.

- U svakom društvu postoje ljudi koji imaju manje sreće od drugih. Među njima su oni pogođeni bolešću, finansijskim poteškoćama, diskriminacijom ili bilo kojom drugom nesrećom. Iako ima mnogo pojedinaca koji žele da pomognu, oni često ne znaju kako i misle da njihov mali doprinos neće imati uticaja. Tu nastupa humanitarni sektor. Kroz organizaciju i stručnost, humanitarne organizacije su u mogućnosti da pretvore doprinos mnogih pojedinaca u novcu i vremenu u nešto što može da ima ogroman značaj - izjavila je Meri Vorlik, ambasadorka SAD u Srbiji.

Miodrag Shrestha, izvršni direktor Balkanskog fonda za lokalne inicijative (BCIF), je rekao da posebno značajnim u Zakonu smatra mogući podsticaj vraćanju tradicije zadužbinarske i filantropske kulture koja je u Srbiji svoj uspon doživela u 19. i 20. veku.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.