Izvor: eKapija | Četvrtak, 11.11.2010.| 10:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Jedna kaseta–jedan dečji osmeh" - "Perihard inženjering" donirao Svratište za decu ulice

(Foto: b)

"Perihard inženjering" uplatio je 720.000 dinara pomoći za Svratište za decu ulice tokom uspešno sprovedene humanitarno-ekološke akcije "Jedna kaseta–jedan dečji osmeh". "Perihard" i "B 92" pozvali su društveno odgovorne i ekološki svesne kompanije da prikupe iz svojih kancelarija i magacina prazne toner kasete. Svaka toner kaseta vrednovana je sa 100 dinara i novac je periodično uplaćivan Centru za integraciju mladih. U akciji je prikupljeno oko 3,8 tona ovog neopasnog ali neinertnog otpada.

Ovom pozivu, kako je navela firma "Perihard" odazvale su se: "Galeb grupa", "Phoenix Pharm", SBB–Srpske kablovske mreže, "Johnson&Johnoson", "Microsof Software", "Grand Casino", "Hypo Alpe-Adria leasing", Američka ambasada, "PC King", "Gemax", OMV, "IN hotel", "Schenker", "Montivest", "Skills Business", "The Urban Institute", VMS, "Mapsoft", "Cementara Titan", "Mitsides Point", Pokrajinski zavod za sport, "CB Richard Ellis", Institut "Jaroslav Černi", JP "Putevi Srbije", Grad Beograd, Zaštita na radu, "Elektrodistribucija izgradnja", "Elektromreže Srbije", "Dunav osiguranje", Narodna banka Srbije, Delegacija EU i OSCE Mission to Serbia.

Cilj akcije bio je jačanje svesti o potrebi i mogućnostima zaštite životne sredine ali i podrška Centru za integraciju mladih koji ulaže velike napore da finansira projekte pomoći ugroženoj deci.

Na beogradskim ulicama živi i radi preko 350 dece bez roditeljske brige, krova nad glavom, toplog kreveta, redovnog obroka, zdravstvene zaštite, mogućnosti da se okupaju...

- U njihovih potresnim svedočenjima na TV B-92 čuli smo da su ta deca često izložena fizičkoj i psihičkog torturi, trgovini ljudima i robovskom radu. Postali smo svesni da ova deca žive oko nas, namučena, gladna i nesrećna - kažu u kompaniji "Perihard".

"Perihard inženjering" je prva kompanija u Srbiji koja ja dobila ovlašćenja za prikupljanje i preradu ovog dela elektronskog otpada, zapisnikom Ministarstva za zaštitu životne sredine od 27.12.2004. godine.

Usprkos činjenici da je postupanje sa otpadom zakonski regulisano još 1996. godine, stotine tona ovog otpada i dalje završava u kontejnerima i deponijama. Prema sadašenjem Zakonu o upravljanju otpadom (Sl. gl. RS 36/09) prazne toner kasete moraju se ustupiti licenciranim operaterima koji imaju dozvole za njihovu dalju preradu.

"Perihard inženjering", inače, ovaj otpad preuzima besplatno od generatora, ali ovom akcijom je želeo da skrene pažnju javnosti na potrebu zaštite životne sredine kao i da ukaže koliko je malo potrebno da bismo pomogli najugroženijima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE